IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се бави с монтирането на малки слънчеви инсталации върху покривите

50 на сто от ел. енергията в ЕС може да се произвежда от фотоволтаици, монтирани на покривите на домовете, твърдят от "Грийнпийс"

08:09 | 19.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите на домовете, алармираха експерти от "Грийнпийс" пред БТА. В Европейския съюз около 5 млн. домакинства сами произвеждат енергия от слънцето, сочи изследване на екоорганизацията. По данни на "Грийнпийс" в Германия и Великобритания има по над 1 млн. домакинства, които задоволяват нуждите си от енергия, черпейки я от слънцето. В България те са малко над 2 000, в Холандия - над 400 000. 

Множество страни, разположени на юг, не се възползват в достатъчна степен от енергийните възможности, предлагани от слънцето, твърди адвокат Емили Рошон - представител на ClientEarth, организация с нестопанска цел в областта на правото на околната среда. Според нея малките производители на енергия имат ключова роля в енергийния преход към възобновяеми източници. С тях ще стане по-бързо и по-евтино, отколкото ако разчитаме на големите енергийни компании, уверява Рошон.

От инвестицията печелят не само домакинствата, инсталирали слънчеви панели на покривите на домовете си, но и останалите, защото консумацията на безплатната слънчева енергия води до намаляване на мощностите през деня, включвани от системния оператор. Така през миналата година на австралийските потребители на електричество като цяло са спестени около 1 млрд. австралийски долара, посочи Рошон. 

По думите й в Австралия има 1,8 млн. слънчеви домакинства, които притежават малки инсталации и добиват електрическа енергия. В Калифорния близо 5,5 млн. домакинства ползват такива инсталации, каза още Рошон . Според нея през 2020г. всички нови домове в щата ще трябва да имат слънчеви панели на покривите си.

Във Великобритания вече е стартирана програма за решаване на енергийната бедност, като са монтирани малки слънчеви инсталации на покривите на 800 000 социално слаби домакинства. "В Белгия са инсталирани около 3,5 гигавата слънчеви мощности. Близо 1 гигават от тях са съвсем малки. Инсталацията за един дом се изплаща приблизително за седем години. След този срок слънчевата енергия може да бъде продавана от домакинствата", разказа Рошон. 

Половината от електрическата енергия в Европейския съюз може да се произвежда от малки фотоволтаици, монтирани на покривите на домовете, при благоприятна политика на държавите-членки, твърдят от "Грийнпийс".

Според експерти на екологичната организация тези малки слънчеви инсталации оказват голям ефект върху цялата енергийна система. За съжаление, на този етап, политиките в повечето страни не са максимално благоприятни за развитието на този тип инсталации,смята Рошон. 

Лидер в Европа по инсталирани мощности на слънчева енергия е Германия, на второ място е Италия. След Румъния, България е страната с най-висок процент на собственост на фотоволтаици от големи компании, посочват още от "Грийпийс".

Големи сгради с ниско потребление на енергия са много подходящи за инсталиране на слънчеви панели, обясни Такис Григориу - представител на "Грийнпийс" - Гърция. Според него много добра възможност са покривите на училищата в големите градове. През лятото учебните заведения са затворени, не потребяват енергия. В същото време произвеждат такава, която може да бъде ползвана от други консуматори. Подобна е ситуацията и с други общински сгради. Това би довело до намаляване на разходите им и генериране на приходи.

В България са реализирани успешни проекти в Габрово, Сапарева баня, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и др., разказа експертът Надя Николова от Софийската енергийна агенция - Софена. По думите й в ИСУЛ са инвестирани над 500 000 лв. безвъзмездни европейски средства и освен слънчеви термални инсталации за топла вода, е била монтирана и фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия.

Експертите са категорични, че ползването на малки слънчеви мощности у нас ефективно би подпомогнало оцеляването на хора от уязвимите групи и би подобрило качеството на живота им. 

Основният проблем обаче е,че в България няма опростена процедура за инсталиране на малки мощности, смята Рошон. Според нея тя е улеснена само до 30 киловата, а би трябвало да е поне до 1 мегават. Липсва информация за хората какво точно могат да направят, за да си инсталират слънчеви мощности и по какъв начин да намерят финансиране, коментира адвокат Рошон. Според прогнозни данни на специалисти един от всеки 7 българи би могъл да произвежда електроенергията, която използва. 

Добри примери са общините Неделино и Сапарева баня, където уличното осветление е подменено в комбинация с енергиен мениджмънт, реализирани с договори с гарантиран резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Умности на назначен от партията за бизнесмен.... зада не фалира кво? държавата ли трябва да ти гарантира клиенти? ... ясно е че ти си свикнал така, ама у белите държави ме е тъй. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
Както винаги - умности от заспал бик... :lol:Ти сигурно никога не си мислил какво ще стане с големите производители, ако не могат да продават ток през деня. Нека ти кажа: ще фалират. Сигурно с биволския си мозък би рекъл: ами нека, пада им се! Само дето немаш и идея кой ще произвежда ток нощем, когато консумацията се увеличава, или пък дори денем през зимата, когато по нашите ширини панелите са затрупани със сняг?Ама от бича глава - толкова... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Големите производители и разпределители нямат интерес от това и ще пречат, докогато могат. Т.е. резултат ще има, когато подкупните ни политици спрат да лобират за тях и започнат да лобират за избирателите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още