IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Рисковете при Турция нарастват, включително и за българските износители

Проблемите с турската валута ще увеличат напрежението както върху държавния, така и върху частния сектор, прогнозира компанията

16:30 | 13.08.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица събития в последните месеци водят до повишаване на нивата на риск в съседна Турция. Обтягането на политическите взаимоотношения с някои страни доведоха до спад на лирата, която за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5.09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2.5%, пише международната компания за управление на кредитния риск Кофас.

Това създава и рискове за българските компании, които търгуват с Турция. От Кофас предвиждат, че увеличаващата се несигурност ще повлияе в посока просрочване на плащанията и потенциално намаляване на поръчките към български контрагенти поради поскъпване на еврото. По предварителните данни на НСИ за първите 6 месеца на 2018 и, износът FOB на България за Турция възлиза на 1.75 млрд лв., което представлява 22% от общия износ към страните извън ЕС. Износът намалява спрямо същия период, когато е бил 2.14 млрд (24% от износа спрямо трети страни).

Проблемите с турската валута ще увеличи напрежението както върху държавния, така и върху частния сектор. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията от 8.4% до 13.4% за 2018 г. и от 6.5% до 9.3% за 2019 г. поради неспиращия спад на лирата от началото на тази година. Потребителските цени нараснаха с 15% през юни, а производствените цени скочиха до рекордните 23%. Заедно с увеличаването на цените на електричеството и хранителните продукти, инфлацията ще продължи да расте – Кофас прогнозира, че ще достигне рекордни нива. Възможно е средната годишна инфлация за 2018 да се покачи от 13.5% до 15%.

Зависимостта на турската икономика от вносни производствени материали е причината за повишени разходи в производството във време, в което лирата е слаба. Разходите за финансиране също нарастват редом с високите лихвени проценти, зададени от централната банка. Лихвените проценти на потребителските кредити се покачиха от 15% за 2017 до 25%, а тези на корпоративните кредити – от 14% до 24%. Всички сектори в държавата е възможно да бъдат засегнати от засиленото финансиране и увеличените разходи за производствени материали. Най-засегнати обаче ще бъдат секторите, свързани с вътрешното търсене на пазара в страната и тези, които разчитат повече на вносни продукти. Експортните такива като автомобилния, селското стопанство, текстилния сектор и облеклото ще имат възможността частично да компенсират за загубите във вътрешния пазар чрез приходи от експортни продукти.

В допълнение, турската икономика ще премине през забавяне във втората половина от годината. До скоро се очакваше това да стане по-постепенно, но поради влошеното финансово положение на страната, ниското местно производство, големия дълг в частния сектор и нарастващата нужда от външно финансиране, ще се наблюдава още по-драстично забавяне, предвиждат експертите на Кофас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
плюс това аз виждам логика в действията на Сашш, Комшиите са ербапи и се дървят на Запада мислят да излизат от тяхната свера на влияние, щом са такива това е нормална реакция на САЩа аз грешки не виждам даже напротив Империята е доста на минус и има ресурсите да се самоизхранва, задоволява от всякъде, не виждам що Сашови треа да купуват нешо от Комшиите а те да си купуат руски пушки и да им арестуват военните в Инджирлик, Сашови не са глуппаци все пак .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
какви Сащове какви Русии бе я хои на спирката да чакаш рейса аз говорим за фессовете да ***, за тва става въпрос тука ние нема загубиме нищо даже напротив ше се освободим наново от Турско Робство, Босна и те и Мюсюлманската Дъга на Балканите ше почака ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
тъкмо проф. Давутоглу с неговата книжка "Стратегическа дълбочина" дет наще куррви му пляскаха ше го налаппа до гърло, кат Бжежинския и той писа книги за USA the only super power ама боц и йок .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 14
Sandy
преди 5 години
САЩ не са тези, които ще убият Русия, няма да убият и Турция. Който копае гроб другиму, сам пада в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Никой няма да се възползва от съветите ти поради : алчност , мързел , дървен инат , глупост която изобилства............ . Всичко това е насаждано и попивало с години . Кой искаш да тръгне против себе си и да обяви инвестицията си за губеща ? Но това е успокоителното , че никой няма да реагира и да подкопае основите кризата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
нека нарастват и да се сриват, щот ние сме си превзети икономически от фессовете, само турския ни липсва и Източна Румелия е възстановена .... плюс тва ние не изнасяме нищо натам, дреме ми да *** ако мое скоротечно то екстра .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Лошата новина сваля курса на дадена валута, а добрата новина го вдига. Вече така се процедира, но ако дадена новина се манипулира, а? На практика сега, това става по света. Лостовете за манипулация са в ръцете на САЩ и те най - добре се възползват от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
Около 70% от данните за състоянието на държавата изнесени от правителство и медии/които са едно цяло/ са неверни щот са силно завишени. Някои от вас знаят това, но повечето не. До какво ще доведе това, сами си направете сметката, във ваша полза ще е. Много обичам да правя добро, но никой не е длъжен да се възползва от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 18
Sandy
преди 5 години
И не ми слагайте минуси заради това, че не ви се иска да стане така, като ви предупреждавам. На никой от вас не съм враг, не го мразя, а напротив. Вържете си гащите, за да не паднат, за да не ви се оголи задникът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 22
Sandy
преди 5 години
Тече нова спекулация с курса на долара. При предната спекулация, която трябваше да затрие Русия номера не мина. Няма да мине номера и с Турция. Курса на долара ще върви още малко нагоре и отново ще тръгне надолу, като разберат че губещите не са Турция, а САЩ, както беше преди това с Русия, заради намесата и Крим и Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още