IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Рисковете при Турция нарастват, включително и за българските износители

Проблемите с турската валута ще увеличат напрежението както върху държавния, така и върху частния сектор, прогнозира компанията

16:30 | 13.08.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица събития в последните месеци водят до повишаване на нивата на риск в съседна Турция. Обтягането на политическите взаимоотношения с някои страни доведоха до спад на лирата, която за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5.09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2.5%, пише международната компания за управление на кредитния риск Кофас.

Това създава и рискове за българските компании, които търгуват с Турция. От Кофас предвиждат, че увеличаващата се несигурност ще повлияе в посока просрочване на плащанията и потенциално намаляване на поръчките към български контрагенти поради поскъпване на еврото. По предварителните данни на НСИ за първите 6 месеца на 2018 и, износът FOB на България за Турция възлиза на 1.75 млрд лв., което представлява 22% от общия износ към страните извън ЕС. Износът намалява спрямо същия период, когато е бил 2.14 млрд (24% от износа спрямо трети страни).

Проблемите с турската валута ще увеличи напрежението както върху държавния, така и върху частния сектор. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията от 8.4% до 13.4% за 2018 г. и от 6.5% до 9.3% за 2019 г. поради неспиращия спад на лирата от началото на тази година. Потребителските цени нараснаха с 15% през юни, а производствените цени скочиха до рекордните 23%. Заедно с увеличаването на цените на електричеството и хранителните продукти, инфлацията ще продължи да расте – Кофас прогнозира, че ще достигне рекордни нива. Възможно е средната годишна инфлация за 2018 да се покачи от 13.5% до 15%.

Зависимостта на турската икономика от вносни производствени материали е причината за повишени разходи в производството във време, в което лирата е слаба. Разходите за финансиране също нарастват редом с високите лихвени проценти, зададени от централната банка. Лихвените проценти на потребителските кредити се покачиха от 15% за 2017 до 25%, а тези на корпоративните кредити – от 14% до 24%. Всички сектори в държавата е възможно да бъдат засегнати от засиленото финансиране и увеличените разходи за производствени материали. Най-засегнати обаче ще бъдат секторите, свързани с вътрешното търсене на пазара в страната и тези, които разчитат повече на вносни продукти. Експортните такива като автомобилния, селското стопанство, текстилния сектор и облеклото ще имат възможността частично да компенсират за загубите във вътрешния пазар чрез приходи от експортни продукти.

В допълнение, турската икономика ще премине през забавяне във втората половина от годината. До скоро се очакваше това да стане по-постепенно, но поради влошеното финансово положение на страната, ниското местно производство, големия дълг в частния сектор и нарастващата нужда от външно финансиране, ще се наблюдава още по-драстично забавяне, предвиждат експертите на Кофас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 24
Sandy
преди 5 години
Оставете това с Турция, щот е спекулация на САЩ, които злоупотребяват с помощта на лостовете, които държат на световната финансова система. Ще има наши бамки, които ще пострадат, но тва да не ви пука. Друго трябва да ви притеснява, това с инвестирането в имоти. Спрете да купувате имоти, а тези които сте купили спешно продайте, после ще лежите по корем и ще ревете, запомнете. Ако пък сте закупили имоти на зелено, по добре самоубийте се, за да не страдате после, да се гърчите. Копирайте ми поста, запазете го, после си го припомнете, ако все още не сте сложили край на живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още