IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab обеща доставка на първия изтребител до 2 години

От шведския производител са провели предварителни преговори с поне 4 български фирми, които могат да са поддоставчици или да участват в поддръжката

15:25 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Н. пр. Луиз Бергхолм, посланик на Швеция (в средата), Йонас Йелм, старши вицепрезидент&nbsp; и ръководител Saab Biseness Adra Aeronautics (вдясно) и Йоаким Уолин, директор Export International Affaira, FMV. <em>Снимка: Силвия Грозева, Investor Media Group</em></p>

Н. пр. Луиз Бергхолм, посланик на Швеция (в средата), Йонас Йелм, старши вицепрезидент  и ръководител Saab Biseness Adra Aeronautics (вдясно) и Йоаким Уолин, директор Export International Affaira, FMV. Снимка: Силвия Грозева, Investor Media Group

Бърза доставка на изтребителите обещава шведският концерн Saab, ако бъде избран от българската държава в рамките на надпреварата за модернизация на българските ВВС.

Както е известно, в понеделник Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) подаде в Министерството на отбраната шведската оферта за търга за нов тип боен самолет за българската армия, като то предвижда доставка на 8 нови, напълно съвместими с НАТО изтребители Gripen C/D.

Предвижда се те да са снабдени с най-новата конфигурация MS20, като тя може да бъде осигурена за българските ВВС в кратък срок, успоредно с доставката на първия самолет, който може да пристигне 24 месеца след подписването на договора. Това стана ясно на проведената днес пресконференция на шведската компания. В предложението е включено и обучение на пилотите и техниците. Според производителя по този начин ще бъдат постигнати пълни способности за бойно дежурство по мисията еър полисинг (QRA) в рамките на бюджетa.

„Gripen е модерен многоцелеви изтребител, който ще продължи да се развива за много години напред. Шведската оферта отговаря на изискванията на българското правителство относно бюджета, сроковете за доставка и способностите на новия самолет“, казва Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в FMV, цитиран в прессъобщение.

„Ако България избере Gripen, Saab и Швеция са готови да си сътрудничат с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу-хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика“ в концерна.

Компанията вече е стартирала предварителни преговори с български фирми, които могат да бъдат поддоставчици или да участват в поддръжката на самолетите, предава Bulgaria ON AIR.

От шведския производител назоваха имената на пловдивския авиоремонтен завод „Авионамс“ - един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа, "ТЕРЕМ - ЛЕТЕЦ" ЕООД - наследник на самолетната работилница в Божурище - първото авиоремонтно предприятие в България, панагюрската „Оптикс“, която е специализирана в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение, както и базираният в Самоков „Самел 90“, който е основан през 1964 г. като завод за комуникационно електронно оборудване за Българската армия. 

Шведските компании са инвестирали в България около 200 млн. евро и са разкрили около 9000 работни места в България, каза по време на събитието посланикът на кралството у нас Луиз Бергхолм. По думите ѝ шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. „Отношенията между България и Швеция са отлични. Икономическото сътрудничество между двете държави е значително, като се отчита ръст в двустранната търговия. Инвестициите от шведски компании в България се увеличават като в тези фирми са заети близо 9000 служители в България“, каза н. пр. Бергхолм.

Gripen C/D в момента е на въоръжение във ВВС на Швеция, Южна Африка, Унгария, Чехия и Тайланд. Кралското училище за тестови пилоти във Великобритания (UK ETPS) използва Gripen като бърза реактивна платформа за тестови пилоти от цял свят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още