IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Решение за новите изтребители може да няма през 2019 г.

Американската оферта не отговаря на повече от половината критерии в конкурса, докато шведската отговаря на 90% от тях, посочи Александър Богоявленски

17:51 | 07.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската оферта за F-16 не отговаря на повече от половината критерии в конкурса за новите бойни самолети, докато шведската за Gripen отговаря на 90% от тях. Това съобщи по БНР авиационният експерт Александър Богоявленски.

“Елементарният извод, който следва да си направим, е ясен. Резултатите и оценката на комисията, която трябваше да вземе решение са достатъчно красноречиви. Тоест, България иска да вземе чисто политическо решение. Икономически това не е изгодният вариант за България. Военно нещата стоят по доста по-различен начин“, коментира темата за нов изтребител за военновъздушните сили на България той.

Богоявленски смята, че тя се превърна в политически конфликт.

“Мисията по „еър полисинг“ иска определен тип въоръжение и подготовка. В този смисъл и двата самолета биха могли да отговорят на тези критерии“, посочи експертът. – Кой ще изкара по-дълго време е много спорен момент. Новата версия на F-16 има по-дълъг живот на фюзелажа, но това съвсем не означава, че тези самолети трябва да бъдат определени 50-60 години в бъдещето.“

Според него не може една оферта да се оцени като най-добра, “ако дори не знаеш колко би струвала и половината от въпросите, които българското българска страна задава, не получават отговор”.

По думите на Александър Богоявленски подобни изказвания звучат абсурдно.

Той е на мнение, че шведската оферта е много по-прозрачна, “с много ясно разписан timeline или пътна карта на това какво ще се случва“

„Това кой кара влака не би трябвало да има отношение към независимостта на държавите-членки“, изтъкна Богоявленски и припомни, че опитите да закупим нови бойни самолети датират от преди 18 години.

Той прогнозира, че е възможно и настоящия конкурс да потъне в спорове. „Дали ще бъде взето окончателно решение през тази година за новите бойни самолети, аз вече силно се съмнявам“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Простичкият въпрос е, дали ако купим Ф-16, САЩ ще ни прехвърлят поръчки за леко оръжие на някаква подобаваща стойност - т.е. дали ще продаваме калашници и РПГ-та на аpaбеckите още 10-на години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още