IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комуналните вземания се събират без такси от длъжника в повечето страни в ЕС

За да се случи същото в България, са необходими законодателни промени

12:08 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В много държави в Европейския съюз (ЕС) има ефективен начин да се събират комуналните вземания, като това не струва много допълни средства. Това каза Матийо Шардон - първи вицепрезидент на Международния съюз на съдебните изпълнители, преди тематична конференция в столицата, предаде БТА.

Освен това съдът е много по-облекчен, допълни той. Такъв тип събиране на вземания е много по-удобен за длъжника.

Той не плаща допълнителни такси, дори може да се договори да се издължи на вноски. Всичко това е законово регламентирано. Този метод е удобен и за самите кредитори. Те контактуват само с един човек, каза Шардон.

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Георги Дичев заяви, че е само въпрос на законодателно решение това да се случи в България. Това може да се стане с лека промяна в ГПК и Закона за ЧСИ, за да може длъжникът направо да комуникира със съдебния изпълнител.

Междуфирмената задлъжнялост в България продължава да бъде изключително висока, с трайна тенденция на растеж.

Висок е процентът на лошите кредити на банките, които се принуждават да прехвърлят на колекторски фирми огромни пакети от вземания.

Само че изчиствайки балансите си, банките търпят загуби, защото получават едва няколко процента от дължимото по необезпечените кредити. Събирането по съдебен път на малките по размер задължения води до затормозяване на съдебната система и до значително оскъпяване за длъжниците и кредиторите, каза Дичев.

Той припомни, че производството по несъстоятелност е изключително тромаво, а процентът на удовлетворяване на кредиторите след него много нисък.

У нас работят 202 частни и 182 държавни съдебни изпълнители. Така на всеки съдебен изпълнител се падат 18 000 човека.

От една страна, частното съдебно изпълнение има численост, ресурс и експертност да поеме задачи, които да облекчат ситуацията със задлъжнялостта, натовареността на съдебната система и социалните рискове при малките дългове. От друга страна, ръцете му са завързани заради липса на разбиране за нужна промяна в нормативната база, посочи Дичев.

В същото време в съседна Сърбия в процедура за събиране на комунални задължения съдебният изпълнител разрешава изпълнението и изпълнява цялата процедура, без да се стига до съд. Освен това цялата комуникация между сръбската Камара на публичните съдебни изпълнители, взискателя и публичните съдебни изпълнители се осъществява по електронен път, а разпределението на делата се извършва чрез софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още