IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК спира за постоянно строителството на сградата "Златен век"

Трябва да се помисли върху регулациите за контрол при разпределяне на големи публични средства, съветват Атанас Русев и арх. Петкана Бакалова

11:55 | 08.04.19 г. 6
ДНСК спира за постоянно строителството на сградата "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ спира за постоянно след седмица строителството на сградата "Златен век" в столицата, съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща при премиера Бойко Борисов на граждански инициативен комитет срещу строежа, с участието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

На 6 април ДНСК е връчила констативен акт на възложителите на сградата, каза Петя Аврамова. Заповедта за спиране на строежа от следващия понеделник ще е с два мотива - първо, за нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж, каза регионалният министър. Гратисният период за внасяне на искане за продължение на разрешителното за строеж е изтекъл през ноември 2018 г., уточни Аврамова, цитарана от БТА.

Представителите на гражданската организация изразиха задоволство от резултатите от срещата.

Не е ясно какво ще се случи с изграденото досега, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК, посочи Здравко Здравков. По думите му построеното до ноември 2018 г. е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017 година.

Йорданка Фандъкова посочи, че ролята на премиера Борисов за днешната среща е била много важна, защото е успял да събере всички страни по казуса.

„Разговорът беше тежък, търсехме най-добрия начин да спазим закона и да сме достатъчно прозрачни. Има политическа воля да се спази законът, той да важи за всички, без значение кой кой е“, подчерта тя. 

Междувременно в писмо до премиера Бойко Борисов от „Артекс“ също поискаха среща с него. „Г-н премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен“, казва се в писмото на управителя на компанията арх. Пламен Мирянов.

„Според нас хора от Инициативен комитет „Лозенец“ като г-н Мариан Башур, г-н Никола Вапцаров и г-н Войслав Тодоров, посредством една фейсбук страница, няколко протеста и много похабено време и ресурси на администрации и медии, повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции“, допълва се в писмото.

„ИК „Лозенец“ непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на Артекс, са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България“, пише Мирянов.

Според него доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на председателя на ведомството арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от главния архитект на София Здравко Здравков и множеството проверки на органите на строителния контрол.

В общественото пространство много се смесиха цените на конкретни имоти и съществува ли реално разминаване между доходи и имуществено състояние. Дебатът премина на личностна плоскост. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Атанас Русев, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

"Апартаментгейт" е огледален, корупцията е монета с две лица, смята анализаторът. – От едната страна, са политиците, а от друга старана – някой, който се опитва да ги корумпира. Съществува корупционен натиск.”

Русев препоръча именно в тази посока да са мерките за противодействие на корупцията.

"Компроментирането на шефа на Антикорупционната комисия е парадоксално. Добре е да не се получи така, че вместо да се лекува самото заболяване, да се прикрива симптоматиката му", посочи експертът и припомни, че при предишните местни избори беше популярно да се снимат имоти с дронове.

Експертът в Центъра за изследване на демокрацията съобщи, че в рамките на борбата с корупцията на местно ниво също натежават големи притеснения. “Имаше опит да се извадят общинските съветници от списъка на лицата, които да декларират конфликт на интереси и имущество. Ако не се бе случил "апартаментгейт", щяха да прокарат тази поправка. Това бе скандална постъпка и огромна крачка назад. От преплитането на бизнеса и политиката страдат данъкоплатците", категоричен е Атанас Русев.

Той е на мнение, че много от големите криминални пазари са се свили, като корупцията е неизменна част от тях.

"На по-ниски нива има стъпка в редуциране на корупцията. В този смисъл можем да дадем за пример Дирекция Вътрешна сигурност на МВР. Корупцията е свързана с разпределяне на големи публични средства, обществени поръчки, концесии, договори в енергетиката и т.н. Трябва да се помисли върху това регулациите да са адаптирани спрямо по-малко фаворизирани на определени стопански субекти", съветва експертът.

По думите на aрхитект Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, казусът с небостъргача „Златен век“ разкри пороците на българското законодателство.

“Неяснотата в законодателството е причината за прехвърлянето на отговорността между институциите по казуса със строежа на небостъргача в столичния квартал Лозенец, убедена е тя в коментара си за проблема по Bloomberg TV Bulgaria. – Законът за устройството на територията у нас има противоречиви текстове, част от тях позволяват различно тълкуване.”

Investor.bg припомня, че в четвъртък миналата седмица стана ясно, че строителството на сградата „Златен век“ ще бъде преустановено след окончателното приключване на проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която констатира съществени отклонения, основателни за спиране на строежа.

Според арх. Бакалова законодателството в България има „огромен порок“ и той е в неговата философия.

Законът за устройство на територията е създаден на принципите на тоталитарната държава – той има разрешителен характер. В нормалните държави законът има забранителен характер, т.е. ясно е какво е забранено и всичко останало по презумпция е позволено“.

Бакалова е убедена, че има други проблеми на българското законодателство и за пример посочи свръхрегулациите. „Държавата би трябвало да следва и да пази само обществения интерес. В момента обаче тя проверява всичко, дори казуси, които се уреждат с частни отношения“, смята тя.

Като друг проблем на законодателството архитектът посочи липсата на различни изисквания към обема на документацията спрямо размера на бъдещото строителство.

Петкана Бакалова добави, че обявените в медиите нарушения след приключилата проверка от ДНСК, част от които са проблеми с асансьорната шахта, неукрепени изходи и неукрепено скеле, биха могли технически да бъдат отстранени сравнително бързо и строежът на "Златен век" да продължи.

Повече от разговорите в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
даже мисля че е редно заради главоболията да им разрешът да надстроят още десетина етажа и паркинг на едното платно от Бул. България !а защо не нов етаж връз Парламента ... по 300 евро квадрата за отличници само !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
xapoznai
преди 4 години
Така е - все пак комисионните са платени, закона не е спазен, а сградата има куп нарушения - защо да не я довършат. Че тя отговаря на всички критерии за българското строителство. Отделно последствията като липса на инфраструктура за такава сграда, строшени нерви, куп недоволни от държавата хора (голяма част от тях собственици в същата сграда) ще останат за поколенията. Ама защо за такива дребни нещица да разваляме готовата работа. Пък и ще вземе да изпратим лош сигнал - комисионните са платени пък не ни се разминава - ко праим а? Ще я съсипят тая държава ей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
На толкова много нива е грешно да спрат наполовина построена сграда че не ми се занимава да ги изброявам. Единствения правлен подход да се излезе от ситуацията е да се наложи глоба, да се направи списък с нарушения които да бъдат отстранени и сградата да бъде позволено сградата да бъде завършена както е планувано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
4i40
преди 4 години
ДНСК не каза ли преди 10 дни, че строителството и сградата са законни и нямат основание за спиране на строежа ?Бащицата се напъна и те се изпонас..ха....Всите излишни станаха - да си ходят да садят картофи и пасат овцете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Споко, няма да го спрат за постоянно. Само докато минат изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Blizzarder
преди 4 години
Целия този шум кто небостъргачът вече на 20+ етаж. Това ако не е простотия, не знам кое? Нима 2018 не се е знаело за тези неща, като беше още на основи? Сега остава да се зареже този бенон да стърчи така - това ще е върхът на простотията. Ще го използваме за развърдинк на гълъби и наркомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още