IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява Александър Манолев, той подава оставка*

Държавното обвинение иска да разбере има ли нарушения от зам.-министъра на икономиката при изграждане на къща за гости по Програма за развитие на селските райони

13:04 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Снимка: Личен архив

Върховната касационна прокуратура започна проверка на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев за злоупотреба с европейски средства на проекта „Изграждане на жилищна сграда за гости в местността “Чинар куши“ гр. Сандански“, финансиран по Програма за развитие на селските райони(ПРСР). Тя е предизвикана от публикация на 15 април на електронния сайт „Медиапул“ със заглавие: “Частна вила с минерален басейн по евро проект"? Зам. Министър Манолев отрича“, съобщи на страницата си държавното обвинение.

Според твърдения в статията  Александър Манолев си е построил частна вила с европари, което е  престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност.

По-късно правителствената пресслужба съобщи, че зам.-министърът на икономиката е подал оставка пред министър-председателя Бойко Борисов и той я приел.

Като мотив за решението си Манолев изтъква започналата  проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството.

Друг аргумент, посочен от него е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. „Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, посочва още Александър Манолев.

ВКП изиска от Държавен фонд "Земеделие" заверено копие от проекта, потвърдиха от прокуратурата. В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията.

От държавното обвинение ще преценят дали бенефициентът е спазил задължението в срок от пет години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение, както и дали е спазена разпоредба за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от ПРСР за периода 2007 г. - 2013 г.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на Националната агенция за приходите да провери Александър Манолев по реда на ДОПК.

Investor.bg припомня, че миналата година Александър Манолев беше номиниран за транспортен министър, след като Ивайло Московски подаде оставка заради тежката автобусна катастрофа в Своге.

*Информацията е обновена в 17.30 часа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още