IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се натиск надолу при цената на пшеницата в Черноморския регион

Крайният резултат за реколтата в България ще зависи от валежите през май

15:43 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прогнозата за добра реколта и очакваните добиви в Русия може да понижат цената на пшеницата от новата реколта в Черноморския регион, според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

В България падналите навременни дъждове през април ще запазят реколтата от пшеница на средни нива за последните 5 години от 4,59 т/ха. Очаква се производство на 5,5 млн.т. Реколтата ще зависи най-вече от валежите през май. 

Според анализа у нас ечемикът от новата реколта ще е с добив от 4,22 т/ха. Площите могат да достигнат 140 хил. ха при средногодишно производство от 589 хил.т.

При рапицата се запазва оценката от февруари за средни добиви около 2,27 т/ха. Прогнозата е за добив от 433 хил.т.

При пролетните култури се очаква да бъдат засети около 440 хил. ха царевица или с 0,5% над нивото от 2018 г. При слънчогледа се очаква да бъдат засети 720-730 хил. ха, почти колкото предходната година. Засега анализаторите не очакват много добра реколта при пролетниците.

През април, 2019 г. FOB цените на зърно от Украйна продължават да падат заради по-слабото търсене и равномерно предлагане, с конкуренция на Черноморския пазар от Европа и САЩ. Хлебната пшеница е на цена от 223 долара/т, ечемикът - 195 долара/т, фуражна пшеница – 212 долара/т. Цената на царевицата се задържа на 175 долара/т.

Според Международния съвет по зърно реколтата от пшеница през 2019/20 се очаква да достигне 762 млн. т, почти идентично с рекорда от 2017/18 г.

По прогнози на ИКАР Русия може да прибере 80,1 млн. т през новата година. Това вероятно ще смъкне средните FOB цени за новата реколта.

Новата реколта в Европейския съюз ще бъде една от най-добрите за последните 5 години при пшеница и ечемик, докато при рапицата се очаква по-нисък добив в сравнение с 5-годишен период, но по-високи резултати на годишна база, прогнозира JRC-Mars към ЕК.  Природните условия обаче вещаят корекция на тези прогнози по-скоро надолу, казват експертите от CAPA.
 

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още