IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва последният етап от заснемането за изготвяне на нова цифрова ортофотокарт

Самолетното заснемане за 2019 г. ще обхване областите Северна България, както и пограничните със Сърбия райони в областите София и Перник

12:45 | 07.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерството на земеделието, храните и горите</em></p>

Снимка: Министерството на земеделието, храните и горите

От утре започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта на цялата страна, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите на своя сайт.

При благоприятни климатични условия, заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на юли. To ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните със Сърбия райони в областите София и Перник.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта.

Обновяването на ортофотокартата започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като всяка година се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е извършено над 16 области от страната.

Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели, която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол. Затова те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още