IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезание с един кон е номинацията за главен прокурор, според експерт

Прокуратурата е свръхполитизирана, смята Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията

11:42 | 26.07.19 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С единствената номинация на кандидат за главен прокурор това „състезание с един кон“ е проблематично на много нива в съдебната система. Това е мнението на Миряна Илчева от Центъра за изследване на демокрацията, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя определи изказването на номинирания Иван Гешев за разделението на властите като „сравнително драстично“, макар и малко извадено от контекст. Според Илчева заместник-главният прокурор не се противопоставя на самото разделение, а по-скоро го противопоставя на взаимодействието между властите.

"Недопустимо остава, обаче, това, че прокуратурата, със своите папки и материали, събирани срещу определени политици, става един политизиран участник в обществения живот", смята експертът

Представителката на Центъра за изследване на демокрацията не се съгласи и с оценката на Гешев, че прокуратурата е в най-добрата си форма, и изтъкна критиките от Брюксел, както и очакванията на гражданите, които не виждат ефективност в работата ѝ.

“Прокуратурата често престъпва един основен принцип в правото – презумпцията за невиновност, този проблем е от години, виждаме и подобни изказвания в момента”, коментира Илчева.

Тя препоръча информациите за конфликти на интереси и съмнителни имуществени придобивки да се проверяват обстойно. Миряна Илчева припомни, че такива имаше и при избора на сегашния главен прокурор и те не бяха проверени с нужното внимание. “Създават се непрекъснато нови институции, като Специализирания съд и други, в това число и Инспектората към ВСС, но съществен напредък няма", категорична е тя.

За предлаганите законови промени за „тримата големи в съдебната власт“ - главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС, Илчева смята, че те не биха могли да гарантират отчетност и прозрачност при тази политизирана прокуратура, сегашната Конституция и обществен живот.

“По случая с изтеклите данни на НАП прокуратурата очевидно работи, но отново не спазва принципа за невиновност поне в публичните изявления на Иван Гешев”, каза експертът.

Целия разговор в студиото вижте във видео материала

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
един е, но за сметка на това е куц !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
И статуквото какво измисли? В лицето на некадърността, полицейщината и безпардонността да предложи за главен прокурор Гешев. Скандала с Пеевски за шев на ДАНС, АпартаментГейт, Наредба Н18, закона за шума, парите за деца с увреждания, фалита на клон Олимпик, Тол и Бонос-Малус системи са нищо сравнение с единствената кандидатура на Иван Гешев за гл. прокурор. А Иван Гешев, като пълен ***, показва истинското си лице с противоконституционните изказвания. Този кабинет копаели, копае дъното във всяко отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
MarinBB
преди 4 години
Този индивид е копие на прасето Наполеон ( Фермата на животните - Оруел).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
Когато започнаха медийните изяви на Гешев, се запитах дали това не е PR за предстоящия избор на главен прокурор. Помислих че не е, защото е много плоско. Плоския съм бил аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още