IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават протестите срещу мерките за борба с африканската чума по свинете

Недоволството продължава в района на Сливен и Ямбол

11:40 | 03.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Продължават протестите в страната заради мерките, които бяха взети превантивно срещу африканската чума по свинете, пише на уебсайта си БНР.

Вчера премиерът Бойко Борисов проведе среща с кметове на протестиращи села от Пазарджишка област и обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони у нас. Сумите ще се ползват за дезинфекцирането на помещенията, в които се отглеждат животни.

Вчера също така изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса. Премиерът коментира още, че свинекомплексите ще снабдят частните стопани с животни при новото зареждане.

Всички тези обещания обаче не бяха приети от протестиращите в Сливенско. През цялата нощ те останаха на пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре. Пътят остава затворен заради протеста, който започна вчера в 17:30 ч. Събралите се са категорични, че няма да отстъпят, докато исканията им не бъдат изпълнени. Те настояват за отмяна на заповедта на Министерството на земеделието.

По думите на организатора на протеста Валентина Василева около 30 души са останали на пътя през нощта. Тя твърди, че онези, които са напуснали блокадата, след това не са били допуснати обратно от полицията.

БНР посочва още, че протестът в Крушаре продължава, поради което се блокира пътят към автомагистрала “Тракия”.

На протест са излезли и от ямболското село Тенево, където също искат отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете. Собствениците на животни не са доволни от поставения срок и настояват той да бъде удължен поне до ноември. Освен това не са съгласни и с размера на предложените обезщетения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Да видим сега в този двубой България срещу 30 селянина, кой ще победи. Залагането е отворено... Защо ли аз клоня да заложа на селяните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още