IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ферма в област Силистра е засегната от чумата по свинете

Бедственото положение в Добричка област беше удължено с 30 дни

20:38 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Още една индустриална ферма е засегната от Африканската чума по свинете - в село Ветрен, област Силистра, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Оттам информират, че новите случаи при диви свине са четири - в областите Русе, Видин и София-област.

В констатираното ново огнище в село Ветрен са засегнати 8253 свине. Положителните проби при тях са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

От БАБХ уточняват, че свинекомплексът в село Ветрен попада в надзорната зона на открито по-рано огнище в село Попина.

Заболяването е било потвърдено и при намерен изхвърлен труп на домашна свиня в село Трудовец, София-област.
От констатираните случаи при диви свине два са в област Русе; един - в село Червена вода, и един - в ДГС-Сеслав, землището на село Тетово /община Русе/.

Намерен е труп на дива свиня и в землището на село Ореш и село Бела, община Димово, област Видин. Още едно диво прасе с АЧС е установено и в София-област - ДГС-Искър.

От БАБХ уточняват, че до този момент не е имало случи на заболели диви свине в област Видин и София-област.

Междувременно стана ясно, че бедственото положение в Добричка област, обявено заради опасността от разпространението на Африканска чума по свинете, е удължено с 30 дни. Решението е взето от Областния щаб за защита при бедствия.

Стопаните в региона имаха срок до 5 август доброволно да ликвидират свинете, отглеждани в т. нар. заден двор. От идващия понеделник екипи, заедно с полицейски служители, започват проверки по график в населените места, съобщават от областната управа. На стопаните, които не са заклали животните си, ще им бъдат налагани санкции според

Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета, посочват от областната управа. По последни данни в Добричкия регион се отглеждат 1046 домашни свине.

Областният управител Красимир Кирилов апелира към всички, които отглеждат прасета за лични нужди, да се възползват от почивните дни и да изпълнят предписаните мерки, за да могат да оползотворят месото. От Областната дирекция по безопасност на храните обръщат внимание на стопаните да загробват отпадъците от животните, допълват от пресцентъра на областната управа.

В Добричка област досега е установен един случай на Африканска чума при диво прасе, открито мъртво в землището на село Дуранкулак.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пристигнаха тази вечер в Пазарджик, за да разговарят с кмета Тодор Попов, областния управител Стефан Мирев и кметовете на 31 села в община Пазарджик. Стопани от областта са недоволни от част от мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още