IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиневъди искат извънредно положение заради африканската чума

Започват протести срещу ликвидиране на домашните прасета в Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко

15:02 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на болестта африканска чума по свинете.

На спешна пресконференция днес  представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е напът да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни на годишна база няма да излязат на пазара“, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа, предава БНТ.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т. нар. „заден двор“. „Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност“, призова д-р Караманов.

Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки. 

„Индустриалното свиневъдство е легален сектор – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи“, обявяват от бранша и подчертават, че при отглеждането „заден двор“ липсва какъвто и да е контрол, както и информация за произхода на животните, което ги превръща в част от сивия сектор.

Представителите на бранша настояват още темата да не бъде политизирана, а партиите да не се опитват да трупат политически дивиденти от разпространението на африканската чума.

Чуха се обаче и някои негативни мнения, според които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия.

Същевременно в рамките на днешния ден предстоят протести срещу ликвидиране на домашните прасета. Такива ще има в Пловдивско, Сливенско и Пазарджишко, съобщава БНР.

Стопани от три пловдивски села, които до тази вечер трябва да премахнат прасетата от личните си стопанства се събраха на протест в Радиново. Повечето от протестиращите заявиха, че би трябвало да се пристъпи към унищожаване на прасетата, ако има констатирана зараза, а такава в областта не е налице. Затова отказват да заколят животните. 

Втори протест срещу мерки за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип „заден двор“, като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете ще се проведе днес от 17,30 часа в сливенското село Крушаре. Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен – Ямбол. 

Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок Министерство на земеделието да отмени заповедта за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

„За нас това е абсолютно безотговорно отношение. Абсолютно геноцидно отношение към хората, нехайство и за това ние смятаме, че това правителство не е в състояние да изпълнява своите функции“, каза тя.

Към протестиращите днес се очаква да се присъединят и групи от общините от Ямболска област.

Собственици на прасета от Пазарджишко подготвят протест за 16 ч. въпреки отлагането със седмица на принудителното ликвидиране на домашните прасета в района заради африканската чума. Според кметовете на села в района в обещанията, дадени вчера от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и яснота.

Кметовете на населените места искат да знаят как хората ще бъдат обезпечени. „Трябва да има нещо черно на бяло. Как се дава регистрацията на тези животни. Трябва да има ясни правила“, каза кметът на Хаджиево Андон Андонов. 

Собственици на прасета за лична консумация все още не приемат драстичните мерки.

Исканията са за: „Предприемане на сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените „задни дворове“ и дезинфекция. Това е реално, което трябва да се направи, за да не избухне епидемия“, обясни Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.

Протестният митинг ще се проведе в центъра на Пазарджик.

Правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума. За това настояваха депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков.

Изкупуването на 100 хиляди прасета струва около 16 млн. лева, посочи Драгомир Стойнев. Според него има излишък в бюджета, с който могат да се компенсират стопаните.

Двамата депутати заявиха, че борбата със заразата е закъсняла, а екарисажите са само във Варна и Шумен.

Африканската чума създава два големи социални проблема, които трябва да намерят решение, изтъкна Георги Гьоков. Първият е увеличаване на безработицата в сектора и вторият, повишаване на цената на свинското месо за населението. Точната информация за регистриране на животните по селата, също е проблем, за който селските кметове трябва да намерят решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още