IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу мерките за борба с африканската чума по свинете продължават

Блокадата на пътя на Сливен-Ямбол при село Крушаре остава, обходният маршрут е през селата Камен - Жельо войвода - Кабиле

08:56 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вече пети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре от протестиращи срещу мерките предприети от държавата за избиване на дворните прасета като мярка за ограничаване на заразата от Африканска чума по свинете. През блокадата се пропускат само автомобили на Спешна помощ, съобщава БНР.

Обходният път  от Сливен за Ямбол е през селата Камен - Жельо войвода- Кабиле. 

Според информация на Националното радио нощта е преминала спокойно, без провокации. Снощи към недоволните са се присъединили и хора от Перник. Днес предстои заседание на Областна епизоотична комисия в Сливен, която се свиква от областния управител Чавдар Божурски, на която трябва да стане ясно какви мерки се вземат за ограничаване на африканската чума по свинете в региона. 

От вчера ветеринарните власти извършват проверки в стопанствата по селата, като дезинфекцират местата, където са отглеждани вече закланите животни, а ако има живи, те ще бъдат умъртвени с ток. Към момента се проверява 3-километровата зона около големите промишлени свинекомплекси в района. Предстои да бъдат проверени близо 100 села в Сливенска област.

Припомняме, че вчера частни стопани и собственици на малки свинеферми от Монтана и околностите на града също протестираха днес пред областната управа в Монтана. Недоволните заплашиха с блокади на пътища и яростна съпротива, ако някой се опита да влезе насила в дворовете им, за да умъртвява прасета. Те посочиха, че тези прасета са прехраната на децата им за годината и няма да ги заколят, освен, ако не се докаже, че са заразени.

Днес министърът на земеделието Десислава Танева заминава за Брюксел. Тя ще се срещне с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Танева ще го запознае с предприетите от България мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете.

Двамата ще обсъдят и възможността да бъдат финансово компенсирани хората, които отглеждат прасета за лични нужди. В момента помощи могат да бъдат предвидени само за регистрирани животни.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още