IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марияна Николова ще предложи до 15 години затвор за хакери

Вицепремиерът ще настоява за промени в Наказателния кодекс, тъй като санкциите за киберрекет са изключително занижени

12:15 | 21.08.19 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността, заяви, че санкциите в Наказателния кодекс за киберрекет са изключително занижени и смята да предложи до 15 години затвор за хакери.

Пред Нова телевизия тя посочи, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на киберрекета.

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

„Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф", добави Николова.

По думите й функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. „Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията Itcard“, обясни вицепремиерът.

Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. „Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националният координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ, каза Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Абсолютно си прав. И тази е поредната простакела която е изкарала една камара сертификати, но сигурно не знае откъде се включва компютъра.Хакнаха държавата която не знае как да се пази, но тя веднага пуска Приложение 19 със задължителен характер как да се пазят фирмите :)Пълни смешковци. Трябва на този който ги е пробил да му платят бонус,че е намерил дупка в системата а не обратно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
vstoykov
преди 4 години
Това е някаква глупост.За убийства, отвличания, изнудвания (без ползване на компютри или компоти) дават по-малки присъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още