IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кворум провали парламентарния контрол над премиера

Според опозицията Бойко Борисов е наредил на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума

11:14 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът не събра нужния кворум за пленарно заседание днес и от втория път. В залата се регистрираха 112 народни представители, предаде БТА. Следващото заседание ще бъде на 30 октомври (сряда), обяви председателстващият Емил Христов.

Днес в парламентарния контрол трябваше да участва премиерът Бойко Борисов, който да отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Преди това депутатите трябваше да приемат решение за удължаване срока на работа на временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на НАП.

Според правилника за работата на парламента депутатите имат възможност за три опита за събиране на кворум (днес бяха направени само два). Освен това има опция парламентарния контрол да се провежда и без задължителния брой депутати в зала. Решението обаче се взима от председателстващия.

"Петък е ден на опозицията - тя трябваше да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред журналисти, цитирана от Агенция "Фокус". "Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони", каза Дариткова.  На въпрос защо са били само два опитите за регистрация, а не три, Дариткова поясни, че няма изискване колко да бъдат те.

Според опозицията пък премиерът е ударил дъното като наредил на депутатите си да не идват на работа и да провалят кворума. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание. "Два неуспешни опита за регистрация. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", каза Нинова. 

Според решение на Народното събрание пленарни заседания заради местния вот няма да има от 16 октомври до 25 октомври. През това време обаче ще работят парламентарните комисии. Очаква се до края на месеца в деловодството да бъде внесен и проектът на държавния бюджет за следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още