IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация Перник" се отказва да гори RDF и шисти, ще ползва биомаса

Внесено е ново инвестиционно намерение като допълнително гориво да се използва само биомаса

13:34 | 11.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Топлофикация Перник" АД е оттеглила инвестиционното си намерение за изгаряне на RDF и шисти, съобщават от пресцентъра на РИОСВ - Перник.

С уведомително писмо дружеството е декларирало пред екоинспекцията желанието си да бъде прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за "Добавяне при работа на горивната инсталация ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива - биомаса, шисти и RDF".

Внесено е ново инвестиционно намерение като допълнително гориво да се използва само биомаса, за което ще бъде проведена нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда.

От "Топлофикация Перник" уведомяват, че смилането на биомасата ще се извършва чрез нови съоръжения. За съвместното изгаряне на въглища и биомаса ще бъдат частично преустроени Четвърти и Пети парогенератори. Според разчетите на дружеството в преустройството и новата техника ще бъдат инвестирани 2,4 млн. лв., пише БТА.

Припомняме, че част от мощностите на "Топлофикация Перник" бяха спрени заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. По-късно съдът разпореди работата на двата генератора да бъде възстановена.

Припомняме, че преди месец екоинспекцията затвори топлоцентралата именно заради изгаряне на биомаса без разрешение. Заради предприетите мерки жителите на града останаха без топла вода. До спирането на генераторите се стигна след серия протести на перничани за влошеното качество на въздуха в града.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов у нас в момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци

„Дадохме много кратки срокове на ТЕЦ "Перник" да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. През последният месец-месец и половина се изгаря биомаса, която не е регламентирана, не е разрешена. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено", каза Димов в началото на октомври.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
orchis
преди 4 години
Н.Е.Н.О.Я.Ж.Л.А.Й.Н.А.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още