IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев: Не ме подкрепят политико-олигархични кръгове

В прокуратурата има политически ангажирани лица, които са недобросъвестни към съдебната власт, споделя в процедурата по своето изслушване Гешев

20:15 | 24.10.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове. Това отговори Иван Гешев в процедурата по изслушването му за избор за главен прокурор, на въпрос дали е подкрепян от такива субекти. Той допълни, че не познава олигарси и не би допуснал да има "чадър" над когото и да било.

Иван Гешев каза още, че той не нарушава българските закони и Конституция, когато говори пред медиите в лично качество, а не като прокурор или административен ръководител. По думите той не нарушава никакви правила при такива случаи. 

В процедурата на въпроси, задавани му от членовете на Съвета, Гешев заяви, че и в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт. Той каза още, че българските граждани нямат основание да се срамуват от съдебната си власт. Според него няма как без да си говорят институциите, ако са им влошени взаимоотношенията, да се постигнат резултати. Той отбеляза още, че прокуратурата не трябва да бъде извадена от съдебната власт.

Толкова прозрачна и публична процедура няма, отговори Иван Гешев на поставен въпрос защо се е съгласил да приеме да бъде номиниран за главен прокурор и как се е стигнало до тази номинация. Той отговори още, че не е човек, на когото биха му поставяли условия, нито той е такъв, който да поставя условия.

За случая със задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, на което присъстваше и той, Иван Гешев коментира, че допуснатата от него тогава грешка е била, че не са се обяснили на обществото навреме някои факти и обстоятелства по случая. По думите му този случай е бил яхнат по политически причини и е била създадена обществена и медийна представа, която сега трудно може да бъде променена.

Иван Гешев допълни, че не изпитва срам за това, че е присъствал на задържането на двете жени. И че е бил там, за да координира действията между правоохранителните органи и да окаже подкрепа на колегите си, но не е извършвал разследващи действия.

За протестите днес в София Гешев заяви, че се извинява на българските граждани, които заради него не могат да се придвижват до местата, за които са тръгнали.

На въпрос от председателя на ВКС Лозан Панов как определя кои медии са обективни или не, Гешев отговори, че преценява според това кои пишат верни неща и кои неверни. На следващия му въпрос как ще изрази благодарността си към главния прокурор за помощта и подкрепата, която му е оказал, Иван Гешев заяви, че той е номинация на цялата прокурорска колегия и благодари на всички тях за даденото му доверие.

Предстои членовете на ВСС да изразят становища по кандидатурата на Иван Гешев и да проведат гласуване. Иван Гешев трябва да получи минимум 17 гласа, за да бъде избран за нов главен прокурор.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Тогава защо те подкрепят олигарсите Пеевски и Борисов, смахнат фатмако ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Иван Гешев: Не ме подкрепят политико-олигархични кръгове Карай бе, важното е, че Козяк те подкрепя.А Цацата даде ли ти зидарската си престилка или ти си имаш своя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Значи, е точно обратното. Гузен, негонен бяга. Кой те подкрепя, вижда обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още