IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 28% на оранжерийните зеленчуци за 2018 г. отчита агроминистерството

До края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа за бъдещата ОСП след 2020 г.

12:24 | 25.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи годишен ръст от 28,1% за 2018 г. в размер на 130,9 хил. тона. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) в Пловдив. Експертите дискутираха по темата: „Интегрирана растителна защита в оранжериите“.

Заместник-министър Кръстева съобщи, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха.

„Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха“, посочи тя, цитирана от пресцентъра нта Министерство на земеделието, граните и горите. По думите ѝ, оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция.

Кръстева коментира и дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Тя поясни, че до края на годината трябва да бъдат  готови трите SWOT анализа.

„Единият вече беше представен и  скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив“, каза още Кръстева и добави, че се надява заедно с бранша да се вземат правилните решения за модерно, конкурентоспособно и устойчиво земеделие.

От МЗХГ уточниха, че в първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция участие взема и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева, която информира, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. „Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители“, каза още тя.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още