IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусни превозвачи искат освобождаване от тол таксите

Тол таксите и нерегламентираният превоз трябва да се прецизират, настояват от Конфедерацията на автобусните превозвачи

10:41 | 03.12.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От началото на месеца автобусните превозвачи са в протестна готовност. Те искат освобождаване от тол таксите и поправки в закона за автомобилните превози. Настояват и за борба с нерегламентирания превоз.

Основният проблем е, че не можем да коригираме цените, защото всички общини възлагат превозите чрез обществена поръчка, а не чрез концесия, което реално лишава превозвача от това да регулира цените на пазара, коментира пред Bulgaria ON AIR Магданела Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя напомни, че пред превозвачите е имало поет ангажимент от страна на правителството, че автобусите, които имат договори с общините, ще бъдат освободени от тол таксите, но в момента това не фигурира в проекта за тол системата.

Милтенова не се ангажира с предположение за процентното увеличение на цените на автобусните билети. Според нея то е относително и ще зависи от обхвата на тол системата и пътникопотока.

Основният проблем обаче по думите на експерта от Конфедерацията на автобусните превозвачи не е тол системата, а липсата на мерки за борба с нерегламентирания превоз.

"Този проблем датира повече от 15 години. Това, което се случва е, че не можем да постигнем резултати с административни мерки. Ако това деяние бъде криминализирано, можем да очакваме резултати", категорична е Милтенова.

Тя е на мнение, че държавата трябва да защити направените инвестиции и да създаде контролен орган, който да може сам да извършва проверките.

От 13 декември превозвачите започват предупредителни стачни действия, а ако исканията им не бъдат чути, от 13 януари ще започнат ефективни стачки.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
аз пък искам да ме освободят от данъците. Искам да не плащам нищо, но да ползвам всичко !!! :) ... и разбира се ще мрънкам за ниско качество !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
ceneto
преди 4 години
ей как да се оправи това бдж, ми то нали сумати верни хора ще останат без работа и далавери за милиони ще секнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dobri
преди 4 години
И да построят жп гара във всяко село :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
national power
преди 4 години
Никакво освобождаване.Крайно време е да се оправи БДЖ а тия дим да ги нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още