IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Ситуацията с ефективността на ВиК дружествата в цялата страна е сериозна

Има над 61% загуби на вода общо за цялата водопреносна мрежа в България, твърди Диана Ковачева

09:24 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сериозна е ситуацията с ефективността на ВиК дружествата в цялата страна. Това заяви пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. Тя обясни, че най-много постъпили жалби при обществения защитник са свързани именно с водоснабдяването.

„В институцията жалбите срещу ВиК услуги са най-много – стотици жалби от цялата страна, които касаят различни проблеми, цената на водата, качеството й, наличието на аварии и течове. Ситуацията в Перник е много сериозна, но е сериозна и ситуацията с ефективността на ВиК дружествата в цялата страна“, посочи Ковачева. 

Омбудсманът цитира данни от сравнителния доклад за ВиК дружествата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2017 г., според който има над 61% загуби на вода общо за ВиК в страната, а само за Перник загубите са над 75%. „Проблемът е сериозен и това говори за лоша инфраструктура, за липса на инвестиции в нея, за лоша поддръжка и за липса на ефективност, както и за превишаване на обемите, които са позволени от екоминистерството за използване.

„Случаят е такъв и в Перник. Докладът е от 2017 г., но това е ситуация, която не е променена отдавна“, допълни Ковачева.

В писмо министърът на околната среда е уведомил омбудсмана във връзка с кризата в Перник, че за констатираните нарушения на ВиК Перник ще бъде съставен акт за административно нарушение. И прокуратурата работи в момента и събира данни, добави тя.

Ковачева е изпратила препоръка до регионалния министър, в която настоява за спешни срокове, в които хората да разберат кои са алтернативните решения и източници за водоснабдяване в Перник, както и гражданите да бъдат информирани ежедневно както за режима, така и за мерките, които се взимат. „Когато се вижда, че институциите работят, това снижава и напрежението“, категорична е Ковачева.

Междувременно стана ясно, че в Перник затягат водния режим. От началото на тази седмица областта преминава на по-строг режим, който ще продължи поне до края на март. Кметът Станислав Владимиров свиква днес и кризисния щаб в града, за да обсъди новия график за водоподаване. Общината е получила уверения, че се прави всичко необходимо за увеличаване на притока на вода в язовир "Студена". А прокуратурата започна проверки за безстопанственост и престъпление по служба срещу министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие, съобщава БНТ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още