IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се поскъпване на водата от 1 януари в почти цялата страна

Най-скъпа ще е услугата в Кърджали, Видин, Бургас и София

17:16 | 17.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на 2020 година се предвижда увеличение на цената на водата в почти цялата страна с между 0,1 и над 9%. Това съобщават от Комисията за енергиийно и водно регулиране (КЕВР).

На днешното обществено обсъждане стана ясно, че поскъпването ще е в 24 населени места, като най-скъпата вода ще плащат в Кърджали, Видин, Бургас и София. Най слабо е повишението в Пловдив.

Доклад, който беше разгледан на днешното обществено обсъждане в КЕВР, показва, че от догодина в сравнение с 2019 г., водата в Кърджали поскъпва с 9,26%, в София-град - с 6,64 на сто. Увеличение се предвижда и за Перник, където в момента има режим на водата - с 3,29 на сто. 

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 на сто.

За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4.27 и 2.75 на сто, се посочва в доклада на КЕВР, цитиран от БНТ. Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените. 

В някои области - като Разград, цените на ВиК услугите ще бъдат намалени.

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ по повод новите обсъждани по-високи цени на водата от 1 януари 2020 г., посочват от институцията на омбудсмана. 

Ковачева е посочила, че от години се наблюдава увеличение на цените на ВиК услугите, но не се подобрява качеството на предоставянето им, и препоръчва в районите с нарушено водоподаване, какъвто е случаят в Перник, да не се променя цената на водата. Тя е предложила и да се обмисли промяна в методиката, по която се определят цените на ВиК услугите, така че цената да съответства на качеството, с което се предлага услугата в отделните региони.

Според Ковачева увеличението на цената на водата не е справедливо заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на гражданите. Ковачева е настояла КЕВР да публикува Сравнителен анализ за качеството на ВиК услугите и сектора за 2018 г., какъвто следва да бъде изготвян ежегодно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още