IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Обединени патриоти" предлагат по-високи наказания при насилие над медици

Наказанието за тежка телесна повреда да бъде увеличено на седем години, предлага се в законопроекта за промени в Наказателния кодекс

12:34 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание днес предложения за промени в Наказателния кодекс, с които се увеличава минималният размер на наказанието „лишаване от свобода“ в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод на изпълнение на службата или функцията, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

Симеонов обосновава необходимостта от промени с повишения брой посегателства върху медици и през тази година. Той цитира данни от изследване на Българския лекарски съюз, според които около 90 на сто от медиците са били жертва на насилие. "Само за 2018 г. имаме около 400 случая на физическо посегателство върху такива служители", посочи той, цитиран от БТА.

В законопроекта за промени в Наказателния кодекс, внесен от патриотите, се предлага наказанието за тежка телесна повреда да бъде увеличено на седем години вместо досегашните пет; за средна телесна повреда - пет години, вместо досегашните три; а за лека телесна повреда - две години, вместо досегашната една.

Симеонов припомни, че последният случай на агресия стана съвсем скоро – на 3 декември, когато пиян заплаши медици от УМБАЛ-Бургас с газов пистолет с патрон в цевта. На 29 ноември в болница "Света Анна" в София пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия. Той ги обиждал, удрял, блъскал, душил и размахвал белезници.

Според "Обединени патриоти" промените в Наказателния кодекс от 2013 г. за нападение над медици очевидно не дават нужния резултат и заради това наказанията трябва да бъдат увеличени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още