IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите за фалшиви болнични ще се препращат на органите за досъдебно производство

Над 2 милиона са издадените болнични листове за деветмесечието на 2019 година

12:31 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият брой на издадените болнични листове за деветмесечието на 2019 г. е 2 105 780, показват предварителни данни на Националния осигурителен институт, който поддържа съответния електронен регистър. От тях издадените в извънболничната помощ са 1 714 280 (81%), в болничната помощ - 376 408 (17,9%) и от други лечебни заведения - 15 092 (0,7%). Броят на издадените болнични листове само от общопрактикуващи лекари е 1 186 598, което е 56% от общия брой. Броят на болничните листове, издадени по повод бременност и раждане, независимо от вида на лечебното заведение, е 92 750 (4,4% от общия брой).

Това посочва в писмен отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той отговоря на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно увеличението на болничните и увеличаващия се размер на изплатените обезщетения за временна нетрудоспособност. 

„Не е доказано, че това се дължи на злоупотреби, но самият факт на подобно увеличение буди сериозни съмнения за такива. Освен това практиката показва, че вземането на болничен, който да се използва вместо отпуск, е лесно и позволява много хора се възползват от това. В същото време контролът при издаване на първичните документи за временна нетрудоспособност на ниво личен лекар не е висок и освен, ако няма индикации за масови измами (необичайно голям брой болнични, издадени от един и същ лекар), е много труден. За всяко влизане в болница също се издават болнични и докато болничните заведения са търговски дружества те също ще имат стимул да приемат повече пациенти, защото така ще си осигуряват повече плащанията по клинични пътеки, а това ще води до увеличаване на недействителните болнични“, посочва във въпроса си Георги Гьоков.

В отговора си здравният министър обяснява, че с измененията в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи  се предвижда при получаване на сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление, те да се изпращат на органите на досъдебното производство.

Кирил Ананиев припомня, че контрол се извършва от Националния съвет по медицинска експертиза, министъра на здравеопазването, социалното министерство, НЗОК и регионалните здравни инспекции.

„Повишаването на активността на заинтересованите лица, изразяваща се в нарастването на процента на обжалваните от тях решения на органите на медицинската експертиза пред по-горестоящите органи, неминуемо ще доведе до намаляване на злоупотребите при издаването на болнични листове за временна неработоспособност", посочва Ананиев.

Министърът заявява още, че медицински специалист, който издаде болничен лист в нарушение на нормативно установените изисквания, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 4000 до 10 000 лв. „В тези случаи нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, а наказателните постановления се издават от директора на РЗИ", посочва министърът. И допълва, че направените промени в правилника за работа на органите на медицинската експертиза ще засилят контрола в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още