IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма нови случаи на коронавируса у нас, заразените остават 6

Очаква се на извънредно заседание на Съвета по сигурността да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на епидемията у нас

09:49 | 11.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени вчера, каза ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчйски.

Случаите в България остават шест.

Има 7 съмнителни проби, за които около обяд ще стане ясно дали са положителни или отрицателни.

„Както знаем, в България има двама новорегистрирани случая вчера. 46 човека са изследвани в ВМА, които са отрицателни, в Националния център са 121, в Стара Загора – 33, във Варна – 24“, обобщи проф. Мутафчийски,цитиран от БНР.

„В късните часове беше потвърдено за двамата пациенти, които са в “Пирогов“, те са семейство – мъж и жена, както ви е известно“, каза още той.

Състоянието на 74-годишния мъж в “Пирогов“ е с тенденция на влошаване, но не е критично и не е бил интубиран.

Той е бил е контактен с 49 души, настанени в отделението по белодробни болести. Съпругата му, на 66 години, е в по-тежко състояние.

Издирени са първите контактни лица, които са 8 души и те са настанени в Белодробната болница за наблюдение.

Контактните лица, които нямат признаци на заболяване, ще бъдат под карантина в домашни условия. 30 души, работещи в тази клиника, също ще преминат тестове за коронавирус, каза още проф. Мутафчийски . 

Близо 120 хил. са заразените в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите. В Китай случаите за денонощието са само 24. 

Най-голямата спешна болница в страната "Пирогов" ограничи достъпа на пациенти заради двата нови случая на заразата, засилени са мерките за сигурност.

Имаше непотвърдена информация, че се приемат само спешни случаи, но снощи беше съобщено, че пациентите, които отиват там, се пренасочват към Окръжна болница и други здравни заведения. 

От Окръжна болница имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Кметът Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани.

Заради новите два случая на заразени с коронавируса в България, за които беше съобщено снощи, министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността от 9 часа.

В рамките на консултативния орган към правителството ще бъде обсъдена актуалната ситуация с разпространението на Covid-19.

Ще се дискутират и резултатите от проведеното вчера консултативно заседание на Европейския съвет.

Очаква се Съветът по сигурността да набележи допълнителните мерки, които трябва да се предприемат за ограничаване на заразата.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира на заседанието на Оперативния щаб снощи, че мерките за ограничаване на заразата в целия континент са закъснели. У нас вече има отражение върху държавния бюджет, той е започнал да събира по-малко пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Няма Открити нови случаи, които не означава че няма нови случаи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
И сега ако изпука някоя бабичка кво ще имаме 17% смъртност ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още