IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 783 нараснаха случаите на COVID-19 у нас

Нови 48 проби са установени за последните 24 часа

08:11 | 16.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Нови 48 случая на коронавирус у нас са установени за последните 24 часа. От тях 25 са настанени в болница. Заразените общо стават 783. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

В София са 32 случая - в "Пирогов" са 5, във ВМА - 4, в "Александровска" - 2, в "Света София" - 2, Инфекциозна болница - 1, и амбулаторни са 18 души.

Ген. Венцислав Мутафчийски направи личен коментар, посочвайки, че преди една седмица имаше много хора по улиците, които не се спазваха мерките за физическо дистанциране и ръстът на заболелите е един от резултатите.

"Вървим нагоре. Вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре", каза ген. Мутафчийски.

218 човека са в болница, от които 31 са в интензивни отделения.

В отделните градове и областни центрове: в Смолян са 7, Кюстендил - 1, Сливен - 1, Пловдив - 1, Кърджали - 1, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново, Добрич - по 1.

Няма нови деца, които да са заразени.

От медицинския персонал има 9 нови случая. Лекари и друг медицински персонал от "Пирогов" са 2, от Центъра за спешна медицинска помощ - 1 и двама други от София.

На територията на двата квартала в София - „Факултета“ и „Филиповци“, където мерките са затегнати, има общо 20 положителни с коронавирус.

Излекувани към момента са още 17 човека. Излекуваните деца са 6. Общият брой на излекуваните става 122 - 15,6%.

Починали са 37 души, с един повече от вчера. Това е мъж на 70 години в "Пирогов" с артериална хипертония.

Масовото тестване е започнало от две седмици, каза ген. Мутафчийски. Методът на пуловете също се използва, но масовият брой на пуловете е 5, иначе е рисково за изпускане на случаи, когато се разширят като бройки. Всеки метод има определена граница и то е свързано с чувствителността на самите тестове. Разбира се, че ще се използва този метод за масовото тестване и той вече се използва в някои центрове, каза той.

Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос и трябва да има съвсем ясни данни за ситуацията към даден момент, така че рано е да се говори, каза Мутафчийски.

Що се отнася до отпадането на ограничителните мерки, това трябва винаги да е съчетано с някакви реалности – че е овладяна ситуацията, че има достатъчно реанимационни легла. Ккато и че има снижаване на епидемията, докато у нас имаме ръст на епидемията, каза още генералът.

Той обърна внимание, че в някои европейски страни се говори за отхлабване на мерки, но става въпрос за такива, които не са били налагани у нас. Няма какво да наваксваме. При нас режимът е доста либерален в сравнение с други страни, заяви ген. Мутафчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още