IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: Америка въздъхва, светът си отдъхва

Щатите никога не са били толкова разделени, а светът никога не е бил толкова много без посока, твърди бившият министър

10:16 | 09.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Атлантически клуб в България</em></p>

Снимка: Атлантически клуб в България

Америка въздъхва, светът си отдъхва, никога в историята на САЩ, поне след Втората световна война, американците не са се радвали толкова на провала на един човек. Така започна коментара си в ефира на bTV за победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ Соломон Паси.

По традиция американският президент беше лидер на свободния свят, а досега свободният свят нямаше този свой лидер, каза още той.

Избраният за 46-и президент на Съединените щати събра за себе си повече гласове, отколкото всеки друг президент досега, припомни бившият външен министър. За първи път в историята на щатите и жена ще e вицепрезидент.

По думите на Паси обаче Тръмп имаше и позитивна политика. „В Близкия изток той успя да постигне мир между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан. Това е колосален напредък, за който демократическото управление на Обама не можеше и да мисли. Той ще прати жена на Луната, възстановява американското присъствие в Космоса, цялата политика с 5G и рисковете, които идват от Китай, са добро наследство за Байдън, демократите нямаха смелостта да подхванат тази политика“, каза още бившият външен министър. 

Но Америка беше разделена с Тръмп, смята още Паси и посочи, че Байдън влиза в ролята на обединител – вежлив, предсказуем човек, което за политиката е добре.

„Тръмп беше против световните организации, а Байдън ще върне Америка в системната игра. Той беше водещ сенатор по ратификацията на членството ни в НАТО“, обясни още бившият външен министър. Паси изтъкна, че именно това е бил един от основните негативи на Тръмп - той е екстремно несистематичен играч. „Понякога е добре във Вашингтон да влезе човек, извън т.нар. американска номенклатура, но сега това нещо беше докарано до екстремалност", уточни дипломатът.

Относно отражението на изборите в България, Паси посочи, че политиката на САЩ спрямо страната ни зависи главно от нас, но като цяло е позитивна и евоюлира. „Няма много голямо значение за България, дали републиканци или демократи са на власт. Това е важно за Европейския съюз. Така или иначе спрямо енергийните проекти на България не трябва да очакваме много голяма промяна. Това е по-скоро американски консенсус, отколкото импровизация на един или друг американски президент", обясни Соломон Паси.

Той призова президента и премиера да поканят 46-тия американски президент на визита у нас догодина по повод инициативата "Три морета". Бившият външен министър подчерта, че повече от 14 години в България не е имало визита на американски президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Това човече-кукла на конция е решил да се изпложи по въпроса. Въобще синът на Исак Паси търси повод да си поплаче и да засвидетелства твърдо преклонение пред САЩ. Но математикът при него не може да стане политолог или философ. Защо ли знаем какво ще каже е не е интересен? При това от свое име обобщава за света. Това самочувствие да демонстрира вкъщи при съпругата си. Само че има една логика, която естествено той с неговото съдържание да не разбира - САЩ остават разделени. Не може при такова разпределение на избирателите (почти по равно) при избора на един за президент подкрепящите другия да преминат на страната на изкарания за победител. При това известни са условностите на тяхната избирателна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Сега е момента Лукашенко да се изкаже: "Поради сериозните нарушения в изборния процес и основателни опасения за потъпкване на демократичните свободи, ние не можем да признаем Джо за легитимен президент на САЩ. Настояваме той да се оттегли от надпреварата и да предаде властта на опозицията." После вече може да го подкрепят разни Путини и прочие Дзинпини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още