IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скендер Сила: Бързи тестове за COVID скоро ще могат да се правят у дома

Световната здравна организация не препоръчва пълно национално затваряне

10:11 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg

В момента PCR тестът е най-надеждният по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса. А антигенните тестове скоро ще могат да се прилагат дори у дома. Това каза по БНТ д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) у нас.

Вчера в САЩ беше одобрен такъв тест, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в Европейския съюз. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход, каза д-р Сила. В България има достатъчно специалисти, които да обяснят как се използват тези тестове.

В Европа ситуацията заради коронавируса е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна.

Още в началото СЗО даде указания на държавите от ЕС за нуждата да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията. 

Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе - носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

Младите хора на България са най-добрата част от обществото, но те са и много динамични, обичат да пътуват, да се събират в заведения и трябва да внимават и да бъдат отговорни на този етап. Трябва да ограничим и семейните посещения при роднини, защото можем да ги заразим, обясни представителят на СЗО. За него спазването на мерките е въпрос на живот и смърт.

Все още ваксина срещу COVID-19 не е налице и докато това стане, трябва да се прилагат мерките. В страните от ЕС, включително и в България, ваксината може би ще е налична в края на март. Гостът подчерта, че в началото ще се приоритизират някои групи като възрастните хора и медиците на първа линия. Според него има много обещаващи резултати в сферата на ваксината за COVID-19 с успех над 95%.

По думите му със сигурност ваксината ще помогне в голяма степен да се види краят на пандемията. От средата на 2021 г. и по-нататък усилията ще продължат, за да няма голямо разпространение на вируса. Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията, не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила.

Световната здравна организация не препоръчва пълно национално затваряне, но трябва да има ограничения в конкретни сфери - като барове и ресторанти. Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, предупреди България Скендер Сила. Той обаче подчерта, че СЗО не може да решава вместо националните правителства, а властите трябва да вземат решенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още