IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маринела Петрова поема Банката за развитие на Съвета на Европа

Заместник-министърът на финансите е първата жена от България, която поема поста

17:37 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова е новият председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Това съобщиха от финансовото министерство.

За втори път в историята на банката жена е избрана за поста, а за първи път български представител поема длъжността с тригодишен мандат, считано от 18 декември.

Управителният съвет е върховният орган на Банката за развитие на Съвета на Европа, който се състои от председател и по един представител на всяка държава член. Той определя стратегическите насоки за развитие на банката, както и приемането на нови членове. Председателят на УС отговаря за политическите отношения с длъжностните лица на държавите членки, Съвета на Европа и други международни институции, в тясно сътрудничество с управителя на БРСЕ.

Функциите на позицията включват също редовно представяне на информация за дейността на банката пред Комитета на министрите и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, обясняват от Министерство на финансите.

Мандатът на председателя на може да бъде подновен веднъж. Всяка държава членка на банката има право да представи свой кандидат за позицията, като правителството номинира българския заместник-министър на финансите през октомври тази година.

Банката за развитие на Съвета на Европа е най-старата международна финансова институция в Европа, като страната ни е неин член от 28 май 1994 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още