IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3,1 млрд. лева финансиране е получило през 2020 г. селското ни стопанство

ДФ „Земеделие“ осигурява още 5 млн. лева за компенсации от сушата в Югоизточна България, съобщи аграрният министър Десислава Танева

11:28 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерски съвет, цитиран от правителствения пресцентър. Според него това са "огромни пари за сектора в условията на пандемия“.

Утре ДФ „Земеделие“ ще увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 млн. лева. Помощта за земеделските стопани ще се вдигне от 2 на 3 лева за декар, като за сушата компенсацията е близо 23 млн. лева. Подпомагане досега е осигурено за 6 хиляди стопани. За това информира министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

Тя информира, че вчера Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 700 млн. лева на близо 55 хиляди земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната.

„Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства“, посочи земеделският министър.

В периода 21-23 декември ДФ „Земеделие“ ще направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лева по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Според Танева над 30 хиляди земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията.

„С над 400 млн. лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради ковид и сушата“, съобщи министърът.

Танева заяви, че през януари се предвижда отварянето на две нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още