IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: През 2024 г. е възможно да пазаруваме в евро

Мораториумът върху кредитите не може да бъде дългосрочен инструмент, твърди управителят на БНБ

15:44 | 19.12.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На 1 януари 2024 най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в “Годината” на Дарик управителят на Българска народна банка Димитър Радев, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива. 

“Безпрецедентна” - това е думата на 2020 г. според Радев. На фона на кризата обаче, ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази в началото на кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021 г., обясни още той. 

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху кредитите  и не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е “обещаваща”.
Има две основни групи от мерки, които се следват, както глобално, така и в България, посочи още Радев.  Едната група мерки е за по-високи фискални разходи, като тези мерки се провеждат се от страна на правителствата. Втората група мерки е свързана със стимулиращата парична политика, като тези мерки се провеждат от централните банки, коментира банкерът.

За първите 10 месеца на годината депозитите в банките са се увеличили с 5 млрд. лева. По думите му депозитите на домакинствата са общо 59 млрд., а тези на фирмите и бизнеса - 31 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
те са в чекмеджето при кюлчетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Няма да е скоро щото биткойните Цацаров ги конфискува и категорично отказва да отговори на въпроса какво се е случило с тях след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
abdul
преди 3 години
Еврото е стара мода. Кога ще може с биткойни да пазаруваме, гн Бнб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
studioaa
преди 3 години
"Мораториумът върху кредитите не може да бъде дългосрочен инструмент, твърди управителят на БНБ"След като това е така има ли заделени капиталови буфери и готовност за поемане на лоши жилищни кредити от 10 млрд. лева, който е придружен със спад в цените на жилищата с 50%? Т.е говорим ниво от 40-50% фалирали длъжници по всички дадени жилищни кредити заедно със драстичен спад с 50% на цените във всички големи градове...Предполагам ще разберем скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 3 години
Ето то бнб ръсеше същия тип оптимизъм и празнуваше как доверието към лева се било върнало и той бил стабилен и поскъпнал в своя годишен доклад само 6 месеца преди злополучната хиперинфлация от 1996г. Когато централен банкер е оптимист значи положението е много тежко и той се опитва да го закърпи с най-обикновен блъф и никой не трябва да се връзва на таквиз елементарни номера....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 3 години
Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е обещаваща.за един сватба , за останалите брадва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още