IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Кунчев: Стартираме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

С първата имунизация ще бъдат обхванати около 5000 здравни работници

11:05 | 20.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта, или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София. Това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях".

Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

"Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни той. 

По отношение на ваксината на Moderna - тя се движи по стъпките на BioNTech. Те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Кунчев изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на "Астра Зенека".

Досега всички ваксини са двудозови

"Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва през цялото време и записва каква е била ... Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и показва на Европейската комисия, на фирмата, къде е била доставена, в коя точка и че доставянето е приключило", обясни държавният здравен инспектор. 

Според доц. Кунчев вече десети месец сме с тази пандемия и е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте.

"Да, мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят", категоричен е той.

Доц. Кунчев заяви, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.

"Чак на 4000 не, но определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", допълни Кунчев.

Националният план за ваксинирането срещу COVID-19, приет от правителството, предвижда ваксините да бъдат безплатни и доброволни и ще се поставят от лекар. Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, ако имат желание да го направят. Ще се разработят и препоръки за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да препоръчват ваксина.

Разработени са няколко фази за ваксиниране на българските граждани. В първа фаза попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и пом.-фармацевти.

Първият изнесен кабинет за ваксиниране срещу COVID-19 в България вече е готов. Той се намира пред сградата на РЗИ-София.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че в страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за процеса по ваксиниране срещу коронавирусна инфекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
на който не му харесва предложението ми , може да се възползува да се яви пред камерата той !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
а пък още по добре е НОЩарите да са след тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Кунчев , редно е ти да си първи и да се ваксинираш пред камерите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още