IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Ваксинираните за кратко могат да носят вируса

Заболеваемостта при третата вълна на COVID ще бъде малко по-ниска, смята зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов

10:19 | 12.02.21 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg

Все още няма данни, на базата на които да се твърди, че преболедувалите хора или ваксинираните не са носители на вируса и че не могат да заразяват. Легенди са, че ваксинираният човек не може да бъде заразен. Напротив, той се заразява, но не развива заболяване. Всеки ваксиниран може да е за кратък период от време носител на вируса.

Това каза по БНТ ръководителят на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Наблюдава се увеличение на заболеваемостта и процентът на положителните проби от болниците леко се вдига, но дали има трета вълна на коронавирус у нас ще стане ясно от изследвания, статистически и епидемиологичен анализ, посочи тя.

Доказано в страната ни има британски вариант на коронавирус. Търси се не само британски вариант, търсят се и южноафриканският и бразилският, но тях все още ги няма.

Доц. Гломб обясни, че вирусът се променя с определената и позната скорост и за вирусолозите това е просто един щам от коронавируси. "Той се подчинява на биологичните закони", обясни вирусологът.

Секретарят на Националния оперативен щаб д-р Радосвета Филипова смята, че трябва да сме сигурни, че ще има следващи вълни на коронавирус. Дори с ваксинирането на голяма част от Европа, не може да се очаква той да изчезне или да спре да ни засяга. Докторът призова за позитивно мислене, тъй като вече сме успели да се справим с първата и втората вълна и ще можем да се справим и с третата. 

"Хората, чувайки за ваксинацията, се отпускат, защото знаят, че това е първопричината да се изчисти глобално този вирус като наш проблем от Земята. Но това всъщност не е така", предупреди д-р Филипова.

На въпрос дали е възможно вирусът да е внесен в Китай чрез замразени храни, вирусологът посочи, че вирусите се съхраняват и в замразено състояние. А за да бъде пренесен в замразена храна, е трябвало да има епидемия в големи размери, за да може да бъде заразена тази храна. Докато не излязат абсолютни научни доказателства, това не е вярно. Никъде по света не се чу за такъв клъстер, посочи д-р Гломб.

Според д-р Филипова се намесва и политическо отношение на въпроса, още не е доказано от къде точно произлиза заразата. Когато излязат нови научни данни, може да разсъждаваме нататък.

Доц. Гломб подчерта, че Националният център за паразитни болести участва в международния медицински обмен на информация и изследвания. Според нея това нито е първият, нито ще е последният проблем на човечеството.

„Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска”. Това заяви зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов по Нова телевизия.

По думите му при нужда отделенията могат бързо да бъдат трансформирани в зависимост от това, което показват новите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
а на тебе вече не си струва и една майна да ти тегли човек ... като котешка фекалия си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Горките заблудени *** я глей хората как са си без маски в Египет, за Китайската Нова Година в Ухан също има в Тубата .... :))blob:https://web.telegram.org/c3e50417-5bd4-414b-9831-635380f3778c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
продължаваш да се занимаваш с неща далечни от ежедневното ти битие ... цитираният от теб % е динамичен показател . не е статичен . може да играе в зависимост от преглежданият период . може да бъде 0,56% , бил е 1,2% , в пикът на вълната е бил почти 7% ... !! наясно ли си за какво пишеш по принцип или си пишеш за разнообразие , шум да вдигаш ...?! щото некакъв рассиянски журналист е решил да се прави на спец ... :)))кво стана с констиуционните права дето ги развяваше като знаме ... ?! или отплуваха по течението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
В Германия разкриха участието на учени в обосновката на ограничителните мерски, поръчана от Министерството на вътрешните работиЗа да предприеме най-строгите ограничителни мерки през пролетта на 2020 г., германското вътрешно министерство привлече учени да работят по стратегия за увеличаване на страха от COVID-19, съобщава холандската новинарска служба NOS, позовавайки се на данни на Die Welt.Журналистите на германския вестник получиха имейлите на държавния секретар на МВР Маркус Кербер с учени. В първото си писмо той помолил изследователите да разработят модел, въз основа на който да могат да се планират превантивни и репресивни мерки.Учените са направили много предложения, включително включването в дневния ред на страх и подчинение сред населението, пише Die Welt. Например предлагат да се използват снимки на хора, умиращи от задушаване, защото в болниците няма достатъчно легла с апарати за обдишване (ИВЛ - искусственная вентиляция легких).Както стана ясно от кореспонденцията, експертите са се договоряли помежду си и за прогнозната смъртност, която може да се посочи. Институтът Робърт Кох (RKI) предлага да се работи с неговата оценка на смъртността от 0,56% от заразените, но служител на RWI, влиятелният Лайбниц институт за ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, твърдял, че смъртността е 1,2%. Института RWI пише, че е необходимо да се изхожда от целта за упражняване на силен натиск и следователно е за предпочитане да се представят най-лошите числа, а не най-добрите.В резултат е бил изчислен най-лошият сценарий, според който над 1 милион души в Германия ще умрат от коронавирус и повече от 57 милиона биха могли да се заразят, ако социалният живот продължи както преди пандемията.Имейлите трябвало да се пазят в тайна. Те са били предоставени след месеци съдебни спорове от берлинска група адвокати, които ги изпратиха в Die Welt. Имената на учените в имейлите са нечетливи. Ясно е, че един от участниците в кореспонденцията е ръководителят на института Робърт Кох Лотар Уилър.Превел съм статията от руския сайт.Статията в Ди Велт, но е нужен абонамент:https://***.welt.de/politik/deutschland/plus225868061/Corona-Politik-Wie-das-Innenministerium-Wissenschaftler-einspannte.html?fbclid=IwAR2mowMsXuOPtEtgWtSAgkUiyhx6FpAjGzTRwRkLgtdol9zXK9diNogHN4AСтатията на руски език: https://octagon.media/novosti/v_germanii_vyyavili_uchastie_uchenyx_v_obosnovanii_lokdaunov_po_zakazu_mvd.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
аха...знаи един вид третата вълна не е благодарение на това, че учениците са пуснати, а че ваксинирани се разхождат...карантинирайте и тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още