IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператорите получиха още 5 млн. лв. субсидии за разплащане

До момента общо финансираните предприятия са 473, а предоставените им средства - 29 млн. лева

18:00 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

 

Министерството на туризма направи четвърто плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март – 31 декември 2020 г. 

Изплатени са безвъзмездни средства на още 77 дружества, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на  5,1 млн. лева.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 760 лв., а най-голямата достига над 1 млн. лв., съобщават от туристическото министерство. 

До момента общо финансираните предприятия са 473, а предоставените им средства - 29,1 млн. лева.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като помощта е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Тя трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

На 22 март изтече крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавната помощ.

Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още