IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд спря финансирането на партиите от фирми

Финансиране с дарения от юридически лица и от еднолични търговци може да става по ясни правила, смятат съдиите

14:22 | 27.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Конституционният съд обяви за противоконституционни законовите разпоредби, които даваха възможност на партиите да получават дарения без лимит от физически и юридически лица.

Промяната беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г., а КС беше сезиран от президента Румен Радев.

Промените бяха направени от 44-тото Народно събрание при дебатите около партийните субсидии. Депутатите първо приеха цената на един глас да стане един лев, а след това въведоха и безлимитното даряване. Впоследствие цената на глас стана 8 лева, но текстът за дарения без ограничение остана.

Според Конституционния съд проблемът е именно в липсата на таван за даренията и във възможността пари да бъдат дарявани и от фирми с държавно участие.

Конституционните съдии са категорични, че субсидията е задължение на държавата, а не просто възможност. А определянето на конкретния размер на публичното финансиране е изцяло в компетентността на Народното събрание.

"Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото", се посочва в решението на Конституционния съд, прието единодушно.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, през юли миналата година. Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията, твърди президентът. 

В решението си съдиите посочват, че условията и размерите за публичното финансиране на партиите трябва да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Според КС не е пречка да има финансиране с дарения както от юридически лица, така и от еднолични търговци, но това "може да става по също така ясни правила, каквито се изискват за публичното финансиране".

"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране е конституционно недопустимо", се посочва още в решението на съда, цитирано от БТА.

Според КС е нарушена Конституцията с разрешението политическа партия да получава дарения от самата държава, държавните органи - юридически лица, общините, държавни или общински предприятия или търговски дружества, търговски дружества, в които държавата или общините имат участие или контрол.

Съдиите заявяват още, че "възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител".

Конституционният съд посочва, че системата на финансиране на партиите трябва да гарантира, че всички те са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още