IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

Преговорите със "Сиела Норма" не са приключили и продължават по техническите въпроси

11:10 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) води разговори със „Смартматик“, които са производител на машини за гласуване. До сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да се транспортират към България. В Нидерландия има 672 машини от същия вид. Това каза пред bTV говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Цената на машините от Нидерландия и Тайван все още не е уточнена, трябва да стане ясна и стойността на транспорта.

Тя уточни, че се водят разговори как да се осъществи транспортът, но обслужването на новите машини ще бъде от „Сиела Норма“, защото то е предмет на текущата обществена поръчка. 

„Единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила Норма“ поради сключен на 6 февруари договор. Той все още не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни Матева, като добави, че изборите могат да бъдат направени и с наличните 9600 машини, но ще е много по-добре, ако в секциите има повече от едно устройство.

Ако бъде договорена покупка и доставка на още машини от „Смартматик“, ще има повече от 700 секции, където ще бъдат поставени по две устройства. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите, посочи Матева.

„Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели, да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз“, посочи тя.

Заместник-председателят на ЦИК уточни, че преговорите със „Сиела Норма“ не са приключили и продължават по техническите въпроси. Очаква се днес или утре да се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за народно събрание, и за логистиката на тези два вида избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още