IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ разработва варианти за преизчисляване на пенсиите с добавката от 50 лв.

Моделът за премахване на добавката минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност, смята Петър Ганев

16:24 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Националният осигурителен институт (НОИ) разработва варианти за преизчисляване на пенсиите, според които добавките от 50 лева, които в момента получават всички пенсионери, да бъдат вкарани трайно в пенсиите. Това беше потвърдено днес от министъра на финансите Асен Василев.

„Като министерство на финансите се борим да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец и всеки месец да търсим този разход отнякъде. Вече в приоритетите на НОИ, заедно с всички процеси, които са свързани с консултации и т.н., е да предложат варианти. Ние не сме предубедени към един или друг вариант“, каза Асен Василев, цитиран от БНР.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителния доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение. 

„Нискодоходните, тези, които получават по-нисък размер на пенсиите, няма да получат 50 лева, а ще получат 10-15 лева, или колкото се изчисли по формулата. По-високодоходните пенсии ще получат повече от 50 лева, което няма да бъде справедливо“, обясни Донев.

Припомняме, че в началото на май депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. Така приетите на първо четене от НС промени предвидиха всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева.

Преизчисляването на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2017 г., обаче не беше гласувано окончателно от 45-тото Народно събрание. Партиите не постигнаха съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четен. 

Изплащането на добавките към пенсиите от 50 лева ще продължи през мандата на служебното правителство.

Добавка от 50 лв. към пенсиите ще има и за юли, реши правителството миналата седмица. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, или на общо 2 080 000 души. 

За изплащането на добавките всеки месец правителството отпуска допълнителни 104 млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Изплащането на допълнителните 50 лв. към пенсиите всеки месец е мярка в подкрепа на пенсионерите, която започна през август 2020 г. за подкрепа на доходите в пандемията.

"Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите, коментира по БНР Петър Ганев", старши изследовател в Института за пазарна икономика.

„Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин. Тоест той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява.....Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш – ами те бяха само защото беше криза“, посочи икономистът.

Моделът за премахване на 50-те лева (като добавка към всички пенсии, бел. ред.) минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност, смята Петър Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още