IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР се мобилизира срещу купуването на гласове

Вече има близо 100 сигнала за купуване на гласове, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

14:07 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

МВР започва специализирана полицейска операция срещу изборната търговия в цялата страна. Тя няма да спре до изборния ден, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиранот БГНЕС.

Той посочи, че вече е имал повод и информирал публично че МВР във връзка с предстоящите избори наблюдава внимателно процесите около и свързани с подготовката и долавя информация за това, че определени групи включително представители на политически партии ще се опитват да спечелят вот не по ред, както се предвижда в закона. “Известното и обявено е, разбира се, за престъпно купуване и продаване на гласове, каза той. 

“В тази връзка до 10 часа нашата информация е, че сигналите в тази насока наближават 100”, каза Рашков.

„Ние трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическа картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, т.е да не се отчете правилно точно вотът, гласът на всеки един български избирател. С една дума действат така, че да се посегне върху свободното упражняване на политическото право на всеки един български гражданин да избира и да бъде избиран”, каза Рашков.

„В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна“, коментира още Рашков.

МВР има данни, че се подготвя своеобразна форма на изборен туризъм в доста населени места. „Където се планира в дните преди избори да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес“, посочи Рашков. Той посочи, че са направили среща, разговаряли са с областен управител - става дума за Благоевградска област, където в едно село „изведнъж с появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там", обясни министърът.

„Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони сме във връзка и контакт с МРРБ, министър Комитова и ще вземем всички възможни административни мерки да преустановим този вътрешен изборен туризъм“, заяви той.

Рашков посочи, че имат данни, че в миналото известен политик се занимавал с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. „Става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“, допълни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още