IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският търговски министър: Лондон заделя 4,5 млрд. лири за инвестиции в България

Ще реализираме проекти в технологиите, финтех сектора и прехода към нетна неутралност, посочва Греам Стюарт

21:28 | 09.07.21 г.
Британският търговски министър: Лондон заделя 4,5 млрд. лири за инвестиции в България

„Търговските обеми между България и Великобритания нараснаха с 50% за последните пет години и дори вече надминаха предпандемичните нива. Британската агенция UK Export Finance (UKEF) е заделила 4,5 млрд. лири за инвестиции в страната. Имаме интерес към много сектори, особено технологии, финтех и прехода към нетна неутралност. Очакваме да си партнираме с България в бъдеще“, посочи той.

Стюарт напомни, че UKEF е най-старата кредитна агенция в света.

„Смятаме, че има недостиг на финансиране в някои сфери, в които можем да се включим и да реализираме проекти в България“, каза министърът на търговията.

Той подчерта, че вижда потенциал държавите да се обединяват в инициативи като „Три морета“ и Великобритания като лидер в иновациите и инфраструктурата вижда много възможности в региона като място за растеж.

„Такива инициативи отварят възможности, които не биха се случили по друг начин, смята Греам Стюарт. – Великобритания и Лондон могат да предложат огромни възможности и искаме да сме част от проекти за дигитализацията и развитието на технологии от 21-и век. Можем да помогне за създаването на обща рамка от държави.“

Какви проекти са важни за развитието на региона?

Повече за включването на Великобритания в инициативата „Три морета“ може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още