IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на кворум провали гласуването на казуса с проектокабинета на ИТН

От партията на Слави Трифонов напуснаха залата, а ГЕРБ саботираха гласуването, след като не успяха да прокарат редакционни промени

09:57 | 12.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите не успяха да съберат кворум за гласуването на решението мандатът за формиране на правителство на "Има такъв народ" да приключи неуспешно. Наложи се заместник-председателят на НС Кристиян Вигенин да обяви почивка и да бъде свикан пореден спешен председателски съвет, на който да се реши как да се излезе от ситуацията.

До разнобоя в залата се стигна, след като от ГЕРБ настояха за редакционни промени на решението мандатът за формиране на правителство на "Има такъв народ" да приключи неуспешно и отказаха да участват в гласуването.

Росен Желязков (ГЕРБ) предложи депутатите да се съобразят с волята на кандидата на ИТН и да се приеме решение, с което не го избират и да уведомят за това президента.

Според ГЕРБ в текста на решението трябва да бъде вписано „парламентът не избира Пламен Николов за министър-председател“. 

По думите му в момента депутатите се опитват да приемат решение, което не е решение. "Констатираме, че нещо е приключило неуспешно, при положение, че президентът ни е уведомил, че е приключило успешно. Тогава, когато сме изправени в ситуация да не знаем какво правим, единственото, което можем да направим, е да действаме по закон, да действаме по Конституция. Нормалното политическо решение, което ще развърже ръцете на президента, е да приемем решение, като извадим нашите партньори в парламента от неловката ситуация да не би случайно да не се съобразим с волята на кандидата и да гласуваме против същото", каза още Росен Желязков.

Заместник-председателят на НС Кристиян Вигенин обаче обясни, че подобни редакции не могат да се правят и подложи на гласуване само първоначалния текст.

Преди дебатите и гласуването от парламентарната група на "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала и отказаха да участват в гласуването на оттеглената кандидатура на Пламен Николов за премиер на България. Заявиха още, че ще се върнат след това, за да продължат дебатите.

„Спрете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решението. Но това явно ще се случи на следващите избори”, заяви Ивайло Вълчев от ИТН.

Любопитното е, че залата напусна дори председателят на Народното събрание Ива Митева, която също така не е подписала проекта на решение по казуса, което е било прието на председателския съвет по-рано днес.

Вчера тя обяви пред журналисти, че обмисля дали на следващи избори отново да се кандидатира за народен представител, или не. Пред медиите в кулоарите на парламента тя каза, че е разколебана от политиката и обмисля дали да се кандидатират трети път.

„По-лесно е наистина да бъдете експерт. Политиката се оказва доста сложна игра. Може би аз все още не съм се научила да играя, може би съм по-друг човек", заяви Митева и призна, че е разочарована.

Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) обяви днес от трибуната на парламента, че е налице проблем с конституционната процедура и той е бил създаден от ИТН.

„Председателят на парламента да не се държи като болонка на някой сценарист. Смятам за проява на изключителна детинщина и инфантилност вчера Митева цял ден да съставя акта, който днес прочете г-н Хаджигенов, а тази сутрин на председателски съвет да каже, че няма да го подпише”, каза още Дончева.

"Трябва да се обяви конституционната процедура за приключила, да се даде възможност тя да продължи нататък и да не се създават проблеми от гледна точка на обжалване. Дебатът няма как да го избегнеш в парламента. По всяка една точка той ще се води и той ще продължи до края на този парламент. Ще продължи в предизборната кампания", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Струва ми се, че е редно тия глупости с кворума да отпаднат, ако липсват = въздържал се. И задължително им се реже от заплатата (не съм сигурен дали сега е така или не), освен ако нямат уважителна причина, което ме съмнява да е за 60 човека, от една партия. Вероятно е добре да има и някакви тестове за народен представител, че вече трудно събират 10-тина читави от 240.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Най-добре е не само Митева, но и останалите клоуни от 7/8 да се занимават с това, което могат най-добре - чалгата. Да стигна до ситуация , в която дори с г-жа Ванко 1 да се съглася че е права ... ей това е не дъно ами много под него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още