IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сиела Норма": Ще е сложно, ако изборите са на 31 октомври

Разделянето на изборите ще струва 60 млн. лв. повече на държавата, каза Веселин Тодоров

12:52 | 23.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще е сложно, ако изборите са на 31 октомври. От „Сиела Норма" няма да могат да се справят, ако има избори в две поредни недели. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

Той обясни, че ако бъде пусната поръчка, биха могли да доставят 1200 машини до края на септември и 1300 до края на октомври.

„Дали сме оферта за 5 млн. лв. за един тур на изборите. Ако има отделно президентски и парламентарните избори, то държавата ще плати 60 млн. лв. повече“, добави той и обясни, че цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите. 

"Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските", каза Тодоров.

По думите му ако изборите са 2 в 1, машините ще пускат две различни бележки за вота. От „Сиела Норма" са подготвили софтуер за целта. „Ще е възможно и лесно за избирателя и организаторите, ако има само една смарт карта за машините. Има възможност и за една разписка за двата вота, за да няма объркване при пускането в кутиите", обясни Тодоров.

Според директора на „Сиела Норма", за да се разделят президентските от парламентарните избори, няма вариант да не са в три поредни недели - президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му "няма да е прилично толкова много да се отлагат".

Тодоров каза още, че ако ЦИК реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още