IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри увеличение на пенсиите от 1 октомври

Средно ръстът е с 12,5%, приеха депутатите на първо четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване

15:54 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хасан Адемов от ДПС призова да се търсят всякакви възможности за повишаване на пенсиите и защити предложението на партията да се дават по 120 лева за всички пенсионери за октомври, ноември и декември. По думите му това не е популизъм и надпревара кой ще предложи по-висока добавка, а предложението е на база на сериозни разчети. Той цитира разчети, според които приходите от осигурителни вноски ще нараснат поне с 200 млн. лева до края на годината.

Адемов постави въпросът ще може ли в следващите години да се оигурят средства за мярката с увеличаване на коефициента за прослужена година стаж от 1,2 на 1,35. Според него в това добронамерено предложение има подводни камъни – разликата в правилата за пенсиониране, категорийните работници с „превърнат стаж", даде пример той.

От ДПС предлагат стратегическите впроси с осъвременяването на пенсиите да бъдат решени  решено в спокойна, а не в кризистна обстановка.

Групата на „Демократичмна България“ подкрепят проекта за ръст на пенсиите. От там посочиха, че служебното парвителство е в патова ситуация заради решенията на предишния кабинет да раздава на калпак по 50 лева. Подкрепят проекта и защото се следва правилната логика размерът на пенсията да звиси от осигурителния принос на всеки. Подкрепят и допълнителното подмогане до прага на бедност през социалното подпомагане, тъй като го смятат за правилен подход, който не срива основите на пенсионното осигуряване. Програмата на ДБ обаче за пенсионна реформа включва свои предложения, така че да има предвидимост. Дебатът за реформа на пенсионната система да се порведе от редовно правителство със солидно мнозинство, искат от ДБ.

Да спрем унизителния геноцид срещу възастнитер хора, призова Мая Манолова от ИБГНИ. Тя се обърна към всички партии в залата да подкрепят предложената актуализация на бюджета на ДОО, защото е задължително да бъдат компенсирани доходите на пенсинерите.

Ще подкрепим всяко предложение, което ще даде и лев повече на пенсионерите, защото и това не е достатъчно, коментира Манолова относно предложенията за 100 лева (на ГЕРБ) и 120 лева (на ДПС) допълнително. Подходът е 369 лева мин пенсия  и при възможност допълнителни кризисни добавки, обобщи тя.

Паунита Петрова от ИТН заяви, че актуализацията на пенсиите е абсолютно наложителна

Предложеният механизъм за преизчисление на пенсиите от 1 октомври е по-правилният подход заради акцента върху осигурителния принос. Основната несправедливост е, че отново голяма част от пенсионерите остават под линиятна на бедност, а контрааргументът за социалното подпомагане не е съвсем парвилен подход, защото не предлага трайно решение за пенсиите, посочи тя. И попита колко от тези пенсионери ще подадат заявления за тази социална помощ в унизителната ситуация, в която са поставени.

Според ИТН увеличението на минималната пенсия трябва да покрие нивото на линията на бедност през осигурителната система, а не през социалното подпомагане. До второ четене на проекта от ИТН ще внесат предложение за минимална пенсия, която да покрива линията на бдност.

От „Демократична България“ също подкрепят на първо четене проекта. Мартин Димитров даде одобрение за повишаване на тежестта на стажа, което по думите му е дясна мярка, защото стимулира хората да се осигуряват на повече, за да получават повече. Той акцентира, че предложението следва да се коригира, така че да важи за действителен, а не за преизчислен стаж, защото е по-справедлив вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още