IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите противоепидемични мерки влизат в сила днес

Ресторантьори и хотелиери излизат на пореден протест

09:47 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес влизат в сила новите противоепидемични мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. Те ще важат до края на октомври. Ограниченията няма да важат, ако 100% от  персонала и посетителите са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест.

В първия ден от новите ограничения ресторантьори, служители в заведения, както и хора от други браншове ще излязат на протести в няколко града в страната. А недоволството си ще изразят под общия лозунг „Свобода за бизнеса“. В Русе и Добрич протестиращите ще блокират възлови кръстовища и булеварди, а докато изразяват недоволството си, заведенията им няма да посрещат клиенти. На бунт срещу мерките излизат и в Хасково. В следващите дни се планира по-мащабен протест по улиците на София, припомня Нова телевизия. 

Мерките

От днес ресторанти, барове и игрални зали ще могат да работят от 07.00 до 23.00 часа, с до 6 души на маса, на разстояние от метър и половина. Дискотеките и клубовете затварят. 

Фитнесите остават отворени, но ще могат да използват 30% от местата си. Колективните спортове на закрито се преустановяват, като посещенията в плувни басейни се допускат само за индивидуални спортове.

Няма да може да се провеждат музикални фестивали и тиймбилдинги.

С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други. От здравното министерство уточниха, че става дума за парти клубове, отнасящи се само за игра, а не за частни детски градини или обучителни центрове.

Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове, школи и други се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски, при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седящите места. Музеи и галерии ще се посещават само при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове ще става само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията

На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение. Ще се контролира броят на влезлите граждани, спазването на дистанция и носенето на маски. Пред БНТ Цонка Тодорова, зам.- изпълнителен директор на пазари ЮГ, коментира, че тази мярка се спазва отдавна по пазарите и като цяло те са отворени пространства и голяма строгост на мерките не е нужна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още