IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се нови мерки срещу COVID-19

Учебната година започва присъствено, обяви здравният министър

10:00 | 02.09.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждат се нови противоепидемични мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. Те ще влязат в сила от 7 септември и ще важат до края на октомври. Това обяви по време на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. 

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов разясни мерките.

От следващата седмица се преустановяват посещенията в детски центрове, клубове и други. От здравното министерство уточниха, че става дума за парти-клубове, отнасящи се само за игра, а не за частни детски градини или обучителни центрове.

Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове, школи и други се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски, при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седящите места.

Музеи и галерии ще се посещават само при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

Провеждането на конгресни мероприятия, симпозиуми се позволява при спазване на дистанция и маски и при 30 % от капацитета на помещението.

Посещения на фитнеси се допуска при 30 процента от капацитета. Колективните спортове на закрито се преустановяват, като посещенията в плувни басейни се допускат само за индивидуални спортове.

Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове - само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията

Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала.

За събития от частен характер - като сватби - до 30 лица на закрито и 60 на открито.

На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.

Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50% от персонала.

„Няма място за паника, няма място за страх, но ситуацията е сериозна. Ниската ваксинация е причината да наложим тези нови мерки. Целта е да спасим за да спасим живота и здравето на нашите граждани“, каза Стойчо Кацаров. Той добави, че заповедта за новите мерки ще бъде факт до края на деня.

Учебната година започва присъствено, каза още здравният министър. По думите му децата не са тези, които трябва да платят цената, за това, че възрастните не искат да се ваксинират. Разбира се, това не означава, че няма да има дистанционно обучение, ако ситуацията твърде много се влоши, уточни той и добави, че е възможно да има някакъв тип грипна ваканция".

Преди няколко дни той поиска становища на работодателски, професионални и браншови организации по предложените от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев мерки. В отговор бизнесът обяви, че условието за процент ваксинирани работници и клиенти е дискриминационно и настоя държавата да покрие до 80% от оборота на заведенията. 

Към момента в страната напълно доминира делта вариантът на коронавируса, има и малко случаи от британския алфа вариант, но други мутации не са установени, увери проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Тя посочи, че делта вариантът има особености, защото заразява с по-ниска доза, прави по-висок вирусен товар, болните започват по-рано да заразяват и на практика един заразява от 6 до 8 от присъстващите до него хора.

Здравният министър подчерта, че ще настоява да продължи ваксинацията на възрастни хора, като 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст.

Новите случаи на коронавирус са 1745 за последното денонощие, при направени близо 25 хил. теста. Положителните проби са 7% от изследваните. Продължава обаче да расте броят на хопитализираните - 3872 са пациентите с COVID-19 в болница, 332 от тях са в интензивни отделения. Починали са 54 души, а 580 са отчетени като излекувани.

Проф. Мира Кожухарова, която също участва в брифинга заяви, че епидемиолозите следят непрекъснато развитието на ситуацията, а оценката на риска се прави от комплекс от показатели. "В последната седмица се оказва, че е необходимо взимането на мерки", обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
хората трябва просто да го игнорират и всички като него, а като дойде някой "назначен" да ви каже за мерки събира се една тайфа пребива го порядъчно и няма да има ядове повече, щом не може да се реши проблема интелигентно ще се реши по чобански ние това го умеем ако не друго ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
vvencislavov1
преди 2 години
Що не спрете да вкарвате най мръсната и нискокачествена храна от всички крайща на света като мислите за хората ? От Европа ни принужиха по всякакви мръсни начини да затрием всичкото си производство на храна от всякакъв тип . После ми говорите за грижа за здравето на хората . Смешни сте !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
cyclop няма връзка с мишето , надявам се . въпреки , че им съвпадат тезите в този случай ... но четенето и коментиране на заглавия е заразно , бетер ковид19 даже . първоначално мислех , че само дядя вова го практикува , ама май има сериозна доза последователи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
не е нещо невиждано , писаната ни история българска е дълга поредица от факти подкрепящи този виц ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
ТАТО
преди 2 години
Това не е здравен министър а забавен министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
Solar Power
преди 2 години
Няма смисъл .... той Михаелис чете само заглавието , но никога какво пише вътре :) Същото е и със статиите за починали след биене на ваксина, но всъщност вътре в статията пише,че тепърва ще се изследва от какво е починал човека. Нали като ти бият ваксина не ставаш безсмъртен :) Пак можеш да получиш удар , инфаркт да умреш от рак и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 2 години
За сега се движим по сценария в ония виц за дявола - ще изядем и солта и боя и накрая ще си платим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 13
penman
преди 2 години
***, в Израел има над 30% ортодоксални евреи и ***, които не са ваксинирани. Голямата част от новите случаи и 97% от починалите са именно от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
като каже А е редно да кажеш и Б ... от тези дето си изброил 65% от новозаразените не са ваксинирани , 25% са ваксинирани с една доза , 10% са с две дози . в интензивните отделения 90% са неваксинирани , 7% са ваксинирани с една доза и 3% са с две дози - като последните са САМО ХОРА ОТ ГРУПАТА 70+ години ... пък от починалите са 90% само неваксинирани ... толкоз по твоята статистика ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Е това масонско котило, де и през 1934-та не го е имало, да вземе да се карантинира в МС до идването на друго Правителство. И да треперят от страх!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още