Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ново предложение: На концерти, барове и стадиони – само със зелен паспорт

Доклад на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предлага почти пълно затваряне на редица бизнеси, включително и на театри и музеи

Ново предложение: На концерти, барове и стадиони – само със зелен паспорт

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изпратил доклад до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с който на практика предлага сериозно затягане на ограничителните мерки на територията на страната. Кунчев анонсира доклада тази сутрин в ефира на bTV, но тогава не обяви конкретните мерки.

С предложението на главния здравен инспектор де факто ще бъдат затворени редица бизнеси, а провеждането на масови мероприятия ще бъде преустановено.

Кунчев предвижда изключения само ако 100% от персонала и посетителите имат зелен паспорт (завършен ваксинационен курс) или са преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи.

„С цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19 е необходимо да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 хил. население“, пише в доклада, в който са изредени девет мерки. 

Още по темата

Кунчев настоява да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ. Според него това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места.

Предвижда се още преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Ако пък всички участници са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR или антигенен тест, то събитието може да се проведе и на закрито, но при запълване на капацитета на помещението не повече от 50%.

Мерките предвиждат и преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Край и на посещенията във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, които притежават т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.

В доклада си доц. Кунчев настоява да бъдат затворени музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, които имат зелен паспорт и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.

Нощните заведения, игрални зали и казина също спират работа. Алтернативен вариант тук също е работа до 50% от капацитета само за хора със зелен паспорт и при 100% такъв за персонала.

Предложението на Кунчев включва и преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7:00 и 22:00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант и тук е същият, както при другите предложения.

Предвижда се още преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Казано иначе, не може да спите в къща за гости, но да ползвате басейна или ресторанта на съседния хотел, например.

Според Кунчев трябва да бъде въведен и контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
0
 
8
Solar Power до: Един Българин
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами ваксинирайте се човек. Виж по другите държави как е 70-80% ваксинирани и отварят всичко. Ние "умните" българи все си мислим,че ни мамят и едвам стоим на 15% ваксинирани. Какво очакваш ?!?! Даже по скоро може да има БГ мутация тук заради нашите калпазани.....
0
 
1
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На такива трявба да им се премахне езикът от през врата....
1
 
7
 
6
преди 3 месеца
"Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 хил. население........................koето е 2,65 заболели на хиляда ...което пък е 0,26 % ...............абе вие нормални ли сте ... ?!
0
 
4
 
5
Shadow1 до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Същата като всяка друга. Щом има производство или предлагане на услуги и стоки с участието на пари е икономика. Предполагам за някои незапознати хора под икономика си представят голям завод с пушещи комини от който излизат танкове и самолети но съвсем не е така. Впрочем ти пожелавам да си отвориш такъв завод в България.
3
 
3
 
4
novata_ikonomika до: Един Българин
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не съм за затваряне ама ква икономика са баровете и дискотеките?

Още от Икономика и политика
Макроикономист: На българската икономика ѝ липсват хора и частни инвестиции