Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ангел Кунчев: Препоръчвам нови мерки срещу COVID-19 за цялата страна

Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина, посочи проф. Илко Гетов

Ангел Кунчев: Препоръчвам нови мерки срещу COVID-19 за цялата страна

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по bTV.

Още по темата

„Продължава да расте броят на заразените. Градовете, които са в червената зона са Пазарджик, Хасково и Силистра“, обясни той.

Ръст на заразените

По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души. 

„Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали“, каза още Кунчев.

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище „развъдник“ на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости. „На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи“, смята Кунчев.

Здравният инспектор каза, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска. 

Според него основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключово и напомни, че 20 – 30% от медицинските сестри са в пенсионна възраст.

„Наложително е да се спазват ограниченията за 50% капацитет на заведенията, освен ако персоналът и клиентите не са изцяло ваксинирани - тогава 100% може да се работи, да няма организирани фестивали, концерти, масови събития. За да бъде успешна, борбата с пандемията трябва да се води от всички институции“, изтъкна той.

По отношение на присъственото обучение в училищата, Кунчев заяви, че е скептичен. „Ако има две, три заразени деца, ще има ли присъствено обучение“, риторично попита той.

Доц. Кунчев съобщи, че Министерство на образованието е разработило мерки, с които да се справи, но няма как на 100% да бъде пресечен процесът на зараза.

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ, поясни по Нова телевизия, че 0,7% от преболедувалите, тоест седем на хиляда души, могат да се разболеят отново.

Затягане на мерките

„При ваксинираните с пълен курс на имунизация около 5% могат да се заразят отново, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил", посочи той.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването.

Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет.

„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот, напомни Кантарджиев, но смята, че този имунитет ще издържи поне няколко години. – Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса този клетъчен имунитет започва бързо да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят.”

Той определи днешното шествие, организирано срещу мерките в епидемията, като с лозунги отпреди два века. Кантарджиев потвърди, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли и да се обърне внимание на ваксинацията.

Той е категоричен, че планът на здравното министерство, „добър или лош трябва да се спазва“, и определи като правилно решението на МОН за присъствено начало на учебната година.

Професорът разкри, че България отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

"За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", коментира той и не спести критиката си към настоящия служебен министър Стойчо Кацаров.

За и против трета игла

Що се отнася до нуждата от трета игла, Кантарджиев разясни, че позицията на Световната здравна организация е против нея, като е взета от етична гледна точка, „тъй като голяма част от Африка не е ваксинирана, а Европа ще поставя трета доза“.

По БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, заяви, че страната ни е на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят.

„Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, "това е малко като каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ“, препоръча той.

Професорът напомни, че в момента има одобрени четири ваксини - три с по две дози и една еднодозова.

Още по темата

„Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", предупреди Илко Гетов.

Представителят на България в Европейската агенция по лекарствата обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща доза, и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е. тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса“, обясни той.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра. Проф. Илко Гетов е на мнение, че нивото на ваксинационно покритие в България съответства това от страните от третия свят. „У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", информира той.

Според Гетов посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

"Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло", надява се проф. Гетов.

Той очаква след приключването на сезона и започването на новата учебна година нещата да ескалират и съветва обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година.

По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
3
 
10
julian12 до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Нали знаеш, че официалните данни са минимум 10 пъти занижени?
2
 
0
 
9
mrynmryn до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
56.7 милиона*, копирах грешния ред
1
 
3
 
8
mrynmryn до: michaelis23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не знам дали съзнаваш, колко малко са 2-*** от страна с 2.1млрд ваксинирани. Повече хора умират всеки ден от фъстъци, така ще ти го кажа.
2
 
3
 
7
michaelis23 до: mrynmryn
преди 3 месеца
Two die in Japan after shots from suspended Moderna vaccines - Japan govt
3
 
2
 
6
michaelis23 до: mrynmryn
преди 3 месеца
https://***.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/two-die-japan-after-shots-suspended-moderna-vaccines-japan-govt-2021-08-28/

Още от Икономика и политика
COVID заболеваемостта при деца и младежи е най-ниска