IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителната серия в промишленото производство продължава и през юли

Производството на електроенергия се увеличава със 17,1%, докато преработвателната и добивната промишленост отчитат ръстове съответно от 7,5% и 6,2 на сто

14:23 | 10.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През юли 2021 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство в България нараства с 8,3% спрямо съответния месец на 2020 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е пети пореден месец на растеж за показателя.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17,1%, в преработващата промишленост - със 7,5%, и в добивната промишленост - с 6,2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 62,2%, производството на тютюневи изделия - с 59,1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 41,3%, производството, некласифицирано другаде - с 34,6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 28,6%.

НСИ НСИ

Най-голямо намаление е отчетено при производството на напитки - с 29,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 18,4%, производството на основни метали - с 16,4%.

По предварителни данни през юли 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 0,3% спрямо предходния месец, изчисляват от НСИ.

През юли повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,5%, а понижение - в добивната промишленост - с 10,2%, и при преработващата промишленост - с 0,4%.

НСИ НСИ

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 13,2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,8%.

Съществено увеличение е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 9,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6,4%, производството на напитки - с 5,7%.

Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още