IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделителната линия в ЕС при ваксинацията повтаря Желязната завеса

Десетилетията комунизъм, недоверието във властите и изразените неравенства играят съществена роля за ниското ниво на ваксинация у нас

10:50 | 01.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разделението Изток-Запад

България и Румъния обаче не са единствените, изправени пред проблем с колебанието. Европейският съюз явно е разделен на две части. Едната половина възприема ваксинирането и почти всички вече са имунизирани. Другата половина изпитва трудности да убеди голям брой от гражданите си да предприемат тази стъпка на фона на дълбоко недоверие срещу ваксините.

Разделителната линия е разположена приблизително там, където преди Желязната завеса разделяше Европа на Източна и Западна.

От 27-те страни членки на ЕС 15-те най-добре представящи се от гледна точка на темпа на ваксиниране са все западни страни, а 10-те в дъното са бивши комунистически страни. Гърция и Литва са единствените две държави, които се противопоставят на тенденцията, като Литва е на 16-то, а Гърция – на 17-то място.

Всички бивши западни страни, с изключение на Гърция, са ваксинирали напълно поне 70% от възрастните. Нито една от източните страни не е достигнала този праг за момента.

Според Кръстев начинът, по който пандемията се разви в различните страни, може да е един от факторите, които обясняват различията. „Страните, които бяха по-силно ударени от първата вълна, през 2020 г., когато шокът бе по-силен, държави като Италия или Испания, те са по-успешни във ваксинирането като цяло от страните, които бяха ударени от втората вълна“, казва той, допълвайки, че българското правителство така и не успя да убеди хората, че висок процент на ваксиниране е топ приоритет.

„Вместо това стана въпрос на национална гордост, че никога не сме имали локдаун“, добавя той.

Анна Ничинска, асистент в Департамента по икономически науки във Варшавския университет, изучава причините за колебанието срещу ваксините и казва, че историята играе водеща роля за влиянието върху решенията на хората.

Ничинска и колегите ѝ са проучили данни за доверието в здравните системи и медицинските власти на 100 страни и откриват, че недоверието е много по-високи в държави, които са преживели комунизъм в съветски стил в миналото.

Хората, които пряко са били лъгани от правителствата си, сега трудно се доверяват на властите, години след промените, обяснява тя. Колкото по-дълго са живеели хората в комунизъм, толкова по-голямо е недоверието им.

„Хората, изложени на съветски комунизъм, имат по-малко доверие в други хора, в правителството и в здравните системи, питът] насажда недоверие в публичното пространство и [всичко] формално“, казва тя.

Според Ничинска това е една от причините защо строгите изисквания за ваксиниране може да не доведат до значително по-високи нива в такива страни.

„Решението за ваксиниране се базира на доверието и да го направиш задължително, ще бъде контрапродуктивно, трябва да запомните, че в много страни има дълга традиция на съпротива срещу държавата, затова хората ще намерят начин да избегнат задължителната ваксинация“.

Европейската комисия призна, че ниските нива на ваксиниране в някои от страните членки е проблем.

„Докато вирусът не е победен във всички държави членки, той просто не е победен“, каза говорител на Комисията пред CNN. Според ЕК страните, които изпитват трудности с вдигане на ваксинационните нива, трябва да се фокусират върху кампании, които таргетират именно колебаещите се и да подчертаят значението на науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Писнаи ми 30 години БАШ комунисти да говорят срещу комунизма по толкова ПРИМИТИВЕН начин!!!Наистина ми писна! Тези хора деизнформират обществото у нас и в чужбина и се докарват на истинските си работодатели. При това се опитаха още в началото на прехода да отхвърлят произхода на хората като фактор за тяхното ниво и развитие. Да бе да! Всички тези твърде активни глашатаи на недостатъците на "комунизма" - защото комунизъм нямаше на практика - са от един дол дренки. Та какво ще ми каже Иван Кръстев - син на баща си от ЦК на БКП и политолог за мотивацията за ваксиниране с размахване на (среден) пръст срещу простите източноевропейци. Досега слушах по БНР корпулентния Огнян Минчев, който високопарно говореше срещу президента Румен Радев като истина от последна инстанция. АМИ да беше толкова смел и говореше така, когато беше СЪВЕТНИК в ЦК на БКП!!! Списъкът е дълъг - Христо Иванов, Красен Станчев и т.н. Наблъскаха се на хранилката на Сорос и обърнаха палачинката. ГНУС! Предлагам оттук нататък при всяко участие на социолог, политолог и друг ....лог предварително да му се даде визитка откъде произхожда и какви прогнози е имал при предишни избори и как са се сбъднали. СТИГА СА МИ ПЛЯМПАЛИ и изкривявали и без това сложната действителност у нас. След като толкова ЗАБРАВЯТ и подценяват злодействата на Борисов цели 12 години, да влязат в неговите редици, той ще ги ощастливи с 200. Явно това им е нивото и дадената повеля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Има си причина и бих казал, че доста добре се справяме. Идеята зад всичко това е дигитални паспорти, и социално кредитна система като в Китай. Тоест стадото на колене и тотално убиване на демокрация и човешки права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
Shadow1
преди 2 години
Абе прави са хората, че не сме много стока. Но да се надяваме, че с времето ще се понаучим малко от малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
neon7
преди 2 години
Българите сме го гледали този филм ! В западна европа има да почакат за "светлото ваксинално бъдеще "!https://***.youtube.com/watch?v=DC-JldxtSE4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 2 години
замисли се... колко често си виждал дърт мааангал, такъв дето е над 60 ? ... или мааангал в учебна кола :) ама това е по друга тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мрът , кой ти каза че не мрът ... ?! ... колко е добавената смъртност в БГ ... и на какво се дължи според теб ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Гледам са отворили дума за *** - това лято ги гледах как правеха масово сватби от по над 500 човека, и по принцип не спазват абсолютно никакви мерки - я някой математик да каже защо те не боледуват и не умират от кромида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още