IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 30% от подпомаганите със субсидии животни във фермите са "виртуални"

Кризата с дървата за огрев е резултат от политически игри на кметовете, твърди Христо Бозуков

13:29 | 08.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Около 30% от животните във фермите, за които се изплащат субсидии, са "виртуални". Това заяви пред БНР министърът на земеделието Христо Бозуков.

По думите му излизат „все нови и нови данни“ и всички, за които е установено, че са мамили държавата, ще бъдат санкционирани.

Междувременно днес започва изплащането на 72 млн. лв. за фермерите по COVID мярката, като част от получателите на помощта са животновъди.

Направихме много за малките и средните стопанства, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) работи за преодоляване на натрупаните забавяния, коментира министърът в края на мандата на служебния кабинет.

Той заяви, че част от подадените заявления към ДФЗ са забавени над 3 години. Вече за голяма част забавянето е наваксано и се работи по нов начин за разглеждане на проектите, коментира той. 

За приключилия одит в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“. От думите му стана ясно, че официалните проверки не са установили салмонела при вноса на пилешко месо от Полша, но продуктите се поставяли под забрана до излизане на лабораторните проби, което според него е предпоставка за корупционни практики спрямо вноса.

Агроминистърът изтъкна, че по неясни причини БАБХ е възложила на външни лаборатории да правят изследвания, които и държавната агенция може да направи. Договорите са били финансово необезпечени и Агенцията е натрупала 18 млн. лв. задължения към тези фирми.

По повод събираните такси по гранични пунктове от частна фирма за дезинфекция на автомобилите Бозуков коментира, че в момента „нещата са така направени, че не може да се спре дейността на фирмата, за да се поеме от БАБХ“. Това според него може да стане догодина.

Дърва за огрев има в изобилие, въпросът е как се разпределят, коментира министърът. По думите му 80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие, Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат върху населението“.

Министърът е на мнение, че драма с напояването няма и предстои то да се подобрява. Той смята, че решението „Напоителни системи“ да не получи 840 млн. лв. от Плана за възстановяване е правилно, тъй като е държавно дружество и държавата трябва да помисли за него.

Осигурени са 107 млн. лв. за рехабилитация на 26 обекта и са осигурени 40 млн. лв. гаранция. Дружеството умишлено е тласкано към фалит с цел приватизация, твърди Бозуков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още